Overlast politieheli vanaf Schiphol het grootste in de nachten

© anp

Frans van den Berg
Schiphol

Voor het eerst is een poging gedaan om de geluidsoverlast van de politiehelikopters vanaf Schiphol in kaart te brengen. Die overlast concentreert zich boven Amsterdam, Utrecht en Vinkeveen.

Ieder jaar levert Schiphol een plan in voor het volgende gebruiksjaar. Zo ook nu voor 2020. Daarin staat hoeveel vluchten er worden verwacht (497.400), welke baan zes weken in groot onderhoud gaat (de Oostbaan) en hoeveel nachtvluchten er zijn (31.200).

Tevens wordt een berekening gemaakt van het aantal ernstig gehinderden en de vraag of alles binnen de normen blijft. Hoewel het aantal gehinderden toeneemt, past het binnen de vergunningen. De bewonersdelegatie wijst er nog wel op dat te vaak vier banen tegelijkertijd in gebruik zijn en dat het aantal nachtvluchten verder omlaag moet, net als de overlast.

Zakenvluchten

Een punt van discussie is dat de General Aviation buiten beschouwing wordt gelaten. Dat zijn de vluchten vanaf Schiphol-Oost, die niet onder het maximum van 500.000 vluchten van Schiphol vallen. Naar verwachting gaat het volgend jaar om 12.000 vluchten. Dat zijn vooral zakenvliegtuigen. De overlast daarvan is niet exact uitgerekend en daarom wordt bovenop de overlast van de gewone vliegtuigen een plus gelegd van 2,5 procent voor de zakentoestellen. ,,Voor de omgeving telt alle hinder’’, benadrukt de Omgevingsraad Schiphol. Omdat het aantal zakentoestellen is toegenomen, is een betere berekening nodig. Die is er nog altijd niet.

Kustwacht

Maar vanaf Schiphol-Oost stijgt ook het vliegtuig van de Kustwacht dagelijks op richting de Noordzee en heeft de politie een standplaats voor de politiehelikopters. Uiteraard geven die geluidsoverlast, maar daar wordt verder geen rekening mee gehouden. ,,Schiphol heeft daar ook geen invloed op of zeggenschap over. Dit maatschappelijk verkeer hoeft geen slot (start-en landingsrecht, red) aan te vragen op de luchthaven en kan op elk moment van de dag vertrekken’’, benadrukt de luchthaven de uitzonderingspositie.

In de Tweede Kamer was ook al eerder gesteld dat helikopters van de politie en traumateams onbeperkt moeten kunnen vliegen. Bij de luchthaven van Rotterdam speelt een soortgelijke discussie.

Toch heeft Schiphol als een vingeroefening, er zijn geen rekenmodellen voor, geprobeerd de overlast in kaart te brengen op basis van de vluchten uit 2018. Het ging om 5200 vluchten uitgevoerd door de politiehelikopter, waarvan 800 ’s nachts, en 1000 vluchten uitgevoerd door de Kustwacht.

Steden

Over een etmaal gezien valt op dat de helikopters juist buiten de aan- en uitvliegroutes van Schiphol zitten. Daarnaast zitten ze juist daar waar de politieheli’s het meest nodig zijn: boven stedelijk gebied, met in het bijzonder Amsterdam, Amstelveen en Utrecht. Daarnaast is de uitvliegroute van de politiehelikopter richting Vinkeveen duidelijk zichtbaar.

In de nacht wordt door gewone toestellen veel minder gevlogen en dan bij voorkeur via de Kaagbaan en Polderbaan. Wanneer dan de heli vliegt geeft dat relatief meer overlast, wat vaak ook blijkt uit klachten via social media. Te zien is dat naast Amsterdam en Utrecht ook andere stadskernen oplichten zoals Noordwijk, Haarlem, Zaandam, Aalsmeer en het Gooi. Meestal gaat het dan om zoekacties na inbraken of overvallen, waarbij de heli dan rondjes vliegt boven een woonwijk.

geluidsoverlast_politiehelikopters.pdf

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.