Kenamju-coach Oerlemans niet naar jeugd-WK karate in Chili door noodtoestand, twee pupillen zijn al in Santiago

De pupillen van Kenamju-coach René Oerlemans moeten het bij het jeugd-WK karate in Chili zonder hem doen.© Archieffoto: United Photos

Theo Plasschaert
Haarlem

Het is onzeker of de wereldkampioenschappen karate voor cadetten, junioren en onder 21 jaar vanaf woensdag doorgang kunnen vinden.

Het jeugd-WK staat geprogrammeerd in de Chileense hoofdstad Santiago. Na uit de hand gelopen protesten tegen voorgestelde tariefsverhogingen in het openbaar vervoer geldt in de miljoenenstad de noodtoestand en een avondklok tussen 20.00 en 07.00 uur. Er zijn inmiddels bij de voortdurende onlusten, plunderingen en branden meerdere dodelijke slachtoffers gevallen. De Nederlandse delegatie met 14 sporters bevindt zich al in Santiago in een zwaar beveiligd hotel onder begeleiding van de bondscoaches.

De voetbalcompetitie is stilgelegd en Andre Rieu heeft met zijn orkest halsoverkop de wijk moeten nemen naar Buenos Aires. De wereldfederatie WKF gaat er vooralsnog van uit dat de wedstrijden met ruim 1500 jonge sporters kunnen doorgaan. Zweden en Japan hebben zich teruggetrokken.

De karate bond Nederland KBN haalt het team niet terug. Terwijl de Chileense autoriteiten zeggen de veiligheid te kunnen garanderen, waarschuwt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken voor veiligheidsrisico’s.

René Oerlemans is clubcoach van het Haarlemse Kenamju en heeft twee sporters, Nadine Hollander (18) -54 kilo en Sebastiaan van Teeffelen (16) -57 kilo, in het team, maar heeft besloten om toch niet af te reizen naar Zuid-Amerika. „Ik heb me goed laten adviseren en ga er niet heen hoe spijtig ik het ook vind voor mijn pupillen. Het is onduidelijk of en hoe de transfers geregeld zijn. Ik kan daar dus eigenlijk niets doen, kan mij overdag en ’s avonds niet vrij bewegen naar de sporthal bijvoorbeeld voor een training en de sporters zitten ook in een apart hotel. Laten we hopen dat de situatie dinsdag niet verergert.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal