Netanyahu slaagt niet in vormen regering

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

Het is de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet gelukt een nieuwe regering te vormen. President Reuven Rivlin maakte bekend dat hij oppositieleider Benny Gantz nu de kans wil geven een coalitie te smeden, berichten Israëlische media.

Netanyahu zei in een videoboodschap dat hij tevergeefs heeft geprobeerd een regering van nationale eenheid te vormen. "Dat is wat de mensen willen", stelde hij volgens de krant Haaretz. De leider van de rechtse Likoedpartij klaagde dat zijn rivaal Gantz weigerde te onderhandelen.

Het blok Blauw en Wit van Gantz kreeg bij de parlementsverkiezingen van vorige maand 33 zetels, een meer dan de Likoedpartij van Netanyahu. Geen van de partijen kwam daarmee in de buurt van een meerderheid in het 120 zetels tellende Israëlische parlement, de Knesset.

Duidelijke weg

Gantz lijkt ook geen duidelijke weg naar een meerderheid te hebben. Als het hem niet lukt een regering te vormen, zou dit vrijwel zeker leiden tot nieuwe algemene verkiezingen, de derde sinds april. Maar Gantz' Blauw en Wit-partij verklaarde "vastbesloten te zijn om een liberale eenheidsregering te vormen."

Netanyahu, die de afgelopen tien jaar aan de macht was en in totaal dertien jaar, heeft zijn politieke macht zien afnemen nu hij geconfronteerd wordt met een dreigende aanklacht wegens beschuldigingen van corruptie. Gantz, een voormalige militaire commandant, heeft beloofd niet in een regering te dienen onder een premier met strafrechtelijke aanklachten aan zijn broek.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.