Duistere activiteiten in de Nacht van de Nacht

Wandeling tijdens Nacht van de Nacht© Archieffoto: Heleen Vink

Ellen de Boer
IJmond

Als komende zaterdagnacht de klok een uur teruggaat, staat op vele plekken de duisternis centraal. De vijftiende Nacht van de Nacht, van zaterdag 26 op zondag 27 oktober, wordt gevierd met tal van activiteiten.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Nederlandse natuur- en milieufederaties om vooral gemeenten en bedrijven bewust te maken van te veel licht. Besparen op verlichting scheelt geld, is goed voor het milieu en zorgt dat (nacht)dieren minder worden gehinderd. Om de donkere Nacht van de Nacht ook leuk te maken, zijn er op verschillende plekken wandelingen en excursies.

Wie wil leren fotograferen in het (schemer)donker kan meedoen aan de workshop van fotograaf Machiel Kraaij. In de Week van de Industriecultuur maakt hij van de Nacht van de Nacht gebruik om tips en trucs te delen. De workshop is in de haven van IJmuiden en duurt van 17.30 tot 19.30 uur. Verzamelen bij restaurant Perron Zee aan de Kruitenstraat 1 in IJmuiden. Aanmelden kan via de website www.industriecultuur.nl.

Avondwandelingen

In zowel Wijk aan Zee, Beverwijk als Heemskerk zijn avondwandelingen. Een aantal tijdstippen is nog beschikbaar. Om 19.00 en 20.15 uur zijn er wandelingen vanaf strandpaviljoen Het Strandhuis in Wijk aan Zee en kinderboerderij De Baak in Park Westerhout in Beverwijk. In Heemskerk beginnen de wandelingen vanaf parkeerplaats Oudendijk. Er is nog plek om 20.30 en 20.45 uur. Aanmelden: www.nmebeverwijkheemskerk.nl.

Een aantal activiteiten is zo populair dat deelname niet meer mogelijk is, zoals aan de rondleiding door Fort Benoorden Spaarndam en de wandeling door het donkere Santpoortse duingebied.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.