Britten herzien regels diplomatieke immuniteit

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Groot-Brittannië wil de regels herzien die de diplomatieke immuniteit regelen voor Amerikaans personeel op een luchtmachtbasis. De stap komt nadat een man op zijn motor in botsing was gekomen met een auto waarin de vrouw van een Amerikaanse diplomaat reed.

Harry Dunn (19) kwam in augustus om het leven bij RAF Croughton, een basis in het Engelse graafschap Northamptonshire, gebruikt door het Amerikaanse leger. De Amerikaanse automobiliste Anne Sacoolas verliet Groot-Brittannië na de fatale crash.

"Ik heb al opdracht gegeven tot een evaluatie van de immuniteitsregelingen voor Amerikaans personeel en hun families in Croughton," zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab maandag in het parlement.

Gewaarschuwd

"Zoals deze zaak heeft aangetoond, geloof ik niet dat de huidige regelingen kloppen en ik zal bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat die bij Croughton niet opnieuw op deze manier kunnen worden gebruikt." De regering was door de Verenigde Staten gewaarschuwd dat Sacoolas Groot-Brittannië zou verlaten, zei Raab ook.

De Britse premier Boris Johnson had er bij president Donald Trump op aangedrongen een besluit te heroverwegen om Sacoolas diplomatieke immuniteit te gunnen om het land te kunnen verlaten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.