Peronist favoriet in stembusgang Argentinië

ANP Producties | Bron: ANP
Buenos Aires

Bijna 34 miljoen Argentijnen zijn opgeroepen om zondag een nieuwe president te kiezen. In de meeste peilingen ligt de centrumlinkse peronist Albert Fernández ruim 20 procent voor op het huidige staatshoofd, de liberale ondernemer Mauricio Macri.

De advocaat Fernández geldt als een gematigde vertegenwoordiger van het links-populistische peronisme. "Ideologisch staat hij in het politieke centrum", zei politicoloog Mario Fraschini, verbonden aan de Universiteit van Buenos Aires tegen het Spaanse persbureau Europa Press. "Hij is iemand die zoekt naar consensus."

Fernández wil onder meer de lonen verhogen en meer geld uitgeven aan sociaal beleid, maar critici vragen zich af hoe hij die uitgaven wil betalen. Als kandidaat voor het vicepresidentschap heeft hij zijn oog laten vallen op het voormalige staatshoofd Cristina Fernández de Kirchner (2007-2015).

Zijn uitdager Macri is president sinds 2015. Bij zijn aantreden beloofde hij de economie van het Zuid-Amerikaanse land uit het slop te halen, maar dat is hem niet gelukt. Argentinië gaat door een recessie en kampt met een torenhoge inflatie. Verder is de werkloosheid gestegen tot boven de 10 procent.

Om de verkiezingen in de eerste ronde te winnen moet een kandidaat meer dan 45 procent van de stemmen krijgen. De steun van zeker 40 procent volstaat als de voorsprong op de nummer twee minimaal 10 procentpunt is.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.