Ajax-trainer Ten Hag: ’In één moment staat alles op z’n kop’ [video]

Ten Hag tijdens wedstrijd tegen Chelsea.
© AFP
LONDEN

Trainer Erik ten Hag zag Ajax dinsdag op Stamford Bridge tegen Chelsea bij vlagen geweldig voetballen, tot zijn verdedigers Daley Blind en Joël Veltman na 68 minuten tegelijkertijd uit het veld werden gestuurd.

"Door één moment staat alles op z'n kop", zei Ten Hag. Volgens de trainer begon het allemaal met een overtreding op Daley Blind, waar niet voor werd gefloten.

De verdediger ging onderuit bij een duel met Christian Pulisic. Blind stond snel weer op, maar raakte daarna Tammy Abraham op een voet. Het schot van Chelsea dat daarop volgde, raakte de arm van Veltman. Scheidsrechter Gianluca Rocchi gaf beide Ajacieden hun tweede gele kaart.

Lees ook: Ajax pakt met negen man punt bij Chelsea: 4-4 [video]

"Er werd een overtreding op Blind gemaakt, daar begon het mee. Vervolgens gleed hij door, maar het gaat om die eerste overtreding", aldus Ten Hag. "Als je een VAR hebt, dan moet hij dit zien. Dan kan je niet tot twee rode kaarten en een strafschop als beslissing komen."

Ten Hag deed z'n best om zijn boosheid netjes te verwoorden. "Ik heb het gevoel dat er een aantal beslissingen is genomen waar je aan kan twijfelen. Niet alleen vanavond, maar twee weken geleden in Amsterdam tegen Chelsea ook al. Gelukkig staan we nog steeds bovenaan, we hebben het in eigen hand. Al zijn we wel dubbel gestraft. Blind en Veltman zullen er de volgende wedstrijd niet bij zijn. Of de UEFA moet die kaarten seponeren om de arbitrale fouten goed te maken."

"Maar goed, we moeten verder", zei Ten Hag, die blij was dat zijn beoogde basisploeg voor de rest van het seizoen aardig vorm krijgt. Ajax bewees dat het ook in een uitwedstrijd tegen een topploeg als Chelsea met de aanvallend ingestelde Dusan Tadic, David Neres, Donny van de Beek, Quincy Promes en Hakim Ziyech kan spelen.

"Dat kan als al die rasvoetballers zoals vandaag bereid zijn om ook tactisch gedisciplineerd te voetballen. We hebben wervelende aanvallen gezien van Ajax in deze wedstrijd. Hier kunnen mee verder."

Rode kaart voor Blind.
© AFP

Genaaid

Daley Blind had geen goed woord over voor de Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi na het spektakelstuk tussen 'zijn' Ajax en Chelsea op Stamford Bridge in Londen (4-4). "We zijn genaaid, net als in de thuiswedstrijd", mopperde hij. "En waar is de videoscheidsrechter als je hem nodig hebt? Het is een schande."

"Ik heb de beelden gezien", zei Blind over zijn rode kaart. "En iedereen ziet dat mijn tegenstander eerst mij haakt. Dat is een overtreding dus. Dan kan Veltman geen hands meer maken. En hij maakte niet eens hands. Hij had zijn arm naast zijn lichaam."

"We moeten niet te veel over een scheidsrechter praten en altijd naar onszelf kijken", zei Blind. "Maar in de thuiswedstrijd tegen Chelsea waren er ook discutabele momenten", doelde hij op een penalty die Ajax had moeten krijgen en de treffer van Quincy Promes die misschien wel onterecht werd afgekeurd. "Ik weet niet wat het is, misschien kon die scheidsrechter de druk niet aan", zei Blind, die het laatste kwartier met Veltman in de kleedkamer zag hoe Ajax met negen man een gelijkspel van 4-4 uit het vuur sleepte.

"Er hing een televisie in de kleedkamer. Joël en ik hadden het niet meer. Wat waren we gefrustreerd. Maar de complimenten aan de jongens die het op 4-4 hebben gehouden. Helaas zijn Joël en ik er tijdens de volgende wedstrijd tegen Lille niet bij. Maar ik heb alle vertrouwen in onze vervangers. Wat jammer dat we hier niet hebben gewonnen. In een uitwedstrijd bij Chelsea met 4-1 voorstaan, dat doen niet veel teams. Jammer dat het zo is afgelopen."

Meer nieuws uit Ajax