Premium

Haarlems project Onder de Pannen maakt onderverhuur aan economisch dakloze mogelijk

Haarlem

Legaal een kamer verhuren aan een economisch dakloze zonder gevolgen voor uitkering of toeslagen. Met het project Onder de Pannen dat gisteren in het stadhuis van start ging, worden Haarlemmers die een slaapkamer over hebben, gekoppeld aan een stadsgenoot zonder woning.

Onder de Pannen is bedoeld om het groeiend aantal economisch daklozen in Haarlem tegen te gaan. Wethouder Marie-Thérèse Meijs noemt het een sociaal project. „De basis van dit initiatief ligt in het openstellen voor de medemens.”

Economisch daklozen zijn mensen zonder verslaving of psychische problemen die door een scheiding, ontslag of oplopende schulden op straat komen te staan. Deze mensen komen vaak niet in aanmerking voor maatschappelijke opvang en door de schaarste aan woningen in de stad en de wachtlijsten bij sociale huurwoningen vinden ze moeilijk nieuwe huisvesting. Het initiatief van de Regenboog Groep in samenwerking met de gemeente Haarlem en woningcorporaties Pré Wonen, Ymere en Elan, heeft in Amsterdam en Zaanstad al vruchten afgeworpen. In navolging daarvan werd vorig jaar door de Haarlemse gemeenteraad een motie aangenomen.

Meijs hoopt dat het project zich als een olievlek verspreidt. „Dit superproject zie ik als een druppel. Een kleine oplossing met hopelijk een mega effect.” Het streven is dat er binnen een jaar tien tot vijftien daklozen in Haarlem tijdelijk onderdak hebben. Volgens de wethouder snijdt het mes aan twee kanten. „Het is niet alleen een oplossing voor de dakloze, het betekent ook iets voor de situatie van de verhuurder. Een verhuurder met een groot huis waarvan de kinderen de deur uit zijn en hij wil wat gezelligheid, bijverdienste of gewoon iemand helpen.” Ook voor mensen met schulden kan het aantrekkelijk zijn een kamer onder te verhuren. Voor verhuurders met een huurachterstand bij een woningcorporatie is het mogelijk om de schuld over te dragen aan De Regenboog Groep en door de huurinkomsten de schuld te verkleinen of af te lossen. Wat uitzetting kan voorkomen.

Een huurovereenkomst tussen de dakloze en de verhuurder wordt getekend voor maximaal een jaar. In die tijd zoekt de huurder naar een structurele woonoplossing. „Het belangrijkste van dit project is het preventieve karakter. Het is bekend dat mensen die op straat komen te staan met een baan, snel afglijden. Met dit project bieden we ze perspectief”, legt projectleider Marit Postma uit. De Regenboog Groep gaat zorgvuldig te werk. „We zijn geen datingbureau, wel een matchingbureau. Een kennismakinggesprek, huisbezichtiging, kennismaking met de buren, persoonlijke kenmerken. Daar besteden we veel tijd aan.” Voor Haarlemmers die meer informatie willen: www.onderdepannen.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.