Premium

Handtekeningenactie bewoners tegen blauwe parkeerzone op Kennemerlaan IJmuiden

Handtekeningenactie bewoners tegen blauwe parkeerzone op Kennemerlaan IJmuiden
Mirjam Bremer en Marcel Put bij de blauwe zone in de Kennemerlaan
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Sinds 25 oktober is er een proefperiode ingegaan tussen de Snelliusstraat en Oma’s Keuken voor de blauwe parkeerzone. Auto’s mogen maximaal twee uur parkeren deze plekken. De proefperiode loopt van 25 oktober tot aan de start van de werkzaamheden voor de herinrichting van de Kennemerlaan, die waarschijnlijk januari 2020 beginnen.

Na de proefperiode evalueert de gemeente hoe de blauwe zone is bevallen. Mogelijk wordt de blauwe zone dan definitief. De reden van de proef is het stimuleren van kort parkeren in de winkelstraat.

De blauwe lijn die de blauwe zone markeert is op de Kennemerlaan al goed zichtbaar. „Het ziet er niet uit”, zegt omwonende Marcel Put. „Bovendien zijn wij nu allemaal een stuk langer bezig met een parkeerplek zoeken, terwijl hier een groot deel van de dag geen auto’s staan door die blauwe zone.” De onvrede heerst niet alleen bij Put. Zijn buurvrouw Mirjam Bremer heeft er ook last van: „De proef is er door heen gedrukt. We horen samen, winkeliers en bewoners, te besluiten wat er met de straat gebeurt.”

De meeste ondernemers gingen akkoord met de blauwe zone, omdat zij nieuwe kansen zien voor hun onderneming. Eigenaresse van kledingwinkel BijBo, Jacomien Stokman, is blij met de blauwe zone: „De winkels in IJmuiden hebben het al moeilijk genoeg. Sommige klanten geven aan dat ze het makkelijker vinden om voor de deur te parkeren, waardoor zij sneller bij de winkel zijn. We moeten er wat voor over hebben de winkelstraat te behouden.”

Daarnaast vindt Stokman dat het parkeerprobleem wel meevalt, omdat verderop in de straat voldoende parkeerplaatsen zijn. ,,Voorheen kon iedereen zijn auto voor de deur zetten en nu loop je vijf minuten. Dat is te overzien.” Cora van Eikeren van Oma’s Keuken is het hier mee oneens: „Voor sommige ondernemers is het gunstig, maar iedereen in de straat moet akkoord zijn.”

Bewoner Marcel Put wil ervoor zorgen dat de blauwe zone wordt opgeheven of dat bewoners een ontheffing kunnen aanvragen bij de gemeente. Hiervoor heeft hij namens de bewoners die hun handtekening hebben gezet een brief geschreven aan gemeente Velsen.

Wethouder Bram Diepstraten geeft aan dat er een klankbordgroep wordt samengesteld die zal bestaan uit bewoners, winkeliers en ambtenaren waarin de ontwikkelingen worden besproken. Dit is naar aanleiding van de mobiliteitsagenda van de gemeente. Wanneer dat precies gebeurt is nog niet duidelijk.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.