Premium

Plan voor verkorte hbo-opleiding in Beverwijk

Plan voor verkorte hbo-opleiding in Beverwijk
Beverwijk

Mbo-studenten van het Nova College in Beverwijk die verder willen in het onderhoudsvak, kunnen straks een verkorte hbo-opleiding volgen die bij het Nova College in Beverwijk en Inholland in Alkmaar wordt gegeven.

De bedoeling is om in september 2020 te beginnen met de opleiding Associate Degree (AD) Maintenance. Een Associate Degree is een tweejarige opleiding met een praktijkgerichte opzet. De studie is bedoeld om het gat tussen het mbo en het hbo te dichten.

De nieuwe opleiding in Alkmaar is een initiatief van het Nova College in Beverwijk, Hogeschool Inholland in Alkmaar en ROC Kop van Noord-Holland. Bij de opleiding is ook netwerkorganisatie Techport betrokken, waarin onderwijs en bedrijfsleven samenwerken.

Een en ander hangt nog wel af van de goedkeuring van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, waar de aanvraag nog voor de kerstvakantie wordt ingediend.

De eerste stappen om de verkorte hbo-opleiding van de grond te krijgen zijn al afgerond. In oktober heeft de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs toestemming gegeven om de opleiding aan te mogen vragen. Die commissie adviseert de minister over het onderwijsaanbod.

Verdieping

Maakbedrijven, waarvan er veel zijn gevestigd in de IJmond, hebben veel baat bij de opleiding, zegt Henno van Horsen van Techport. ,,Vanuit de maakindustrie en de offshore kregen we veel vraag naar onderhoudsmonteurs met verdiepende kennis.’’

In Noord-Holland is de opleiding straks de enige in de regio. In Rotterdam is een soortgelijke opleiding gevestigd.

Van Horsen mikt op een studentenaantal van tussen de dertig en vijftig, zegt hij. ,,Maar dat zal geleidelijk gebeuren.’’

De komst van de hbo-opleiding is ’een belangrijke stap’, vindt hij. ,,Het zorgt er ook voor dat studenten ook op het Nova College terecht kunnen voor een hbo-opleiding. Vroeger vertrokken studenten vaak uit Beverwijk voor een vervolgopleiding. Dat hoeft voor deze opleiding niet meer.’’

De lessen zullen gedeeltelijk in Beverwijk en Alkmaar plaatsvinden. Met het diploma op zak kunnen studenten specialistisch onderhoudsmonteur worden.

,,Een soepele overgang tussen de opleidingen levert straks goeie managers op in het onderhoudsvak’’, zegt Damienne Leijen, teamleider Technische Bedrijfskunde bij Inholland.

Bedrijfskunde

De opleiding is te volgen met een afgerond mbo-4-diploma. Als studenten de verkorte hbo-opleiding hebben gevolgd, kunnen ze nog doorgaan met de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde aan een hogeschool. Die opleiding duurt dan nog twee jaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.