Premium

Schaatsbaan in een blijvertje in Beverwijk, Cees Poncin sr: ’Met kleine stapjes wordt de baan elk jaar mooier’

Schaatsbaan in een blijvertje in Beverwijk, Cees Poncin sr: ’Met kleine stapjes wordt de baan elk jaar mooier’
De kerstman luidt alvast de bel voor de schaatsbaan die eind november achter hem wordt neergelegd.
© Foto Annemiek Jansen
Beverwijk

De Beverwijkse schaatsbaan in december is een blijvertje. Hoofdsponsor Rabobank die zijn naam ook aan de baan heeft verbonden, heeft voor twee jaar getekend. Lokale bedrijven financieren onder meer het schoolschaatsen.

De schaatsbaan op het Stationsplein trok vorig jaar, in het tweede jaar, 7000 bezoekers. Ook dit jaar zijn er kleine veranderingen die tot verbeteringen leiden. ,,Met kleine stapjes wordt de baan elk jaar mooier’’, meldt Cees Poncin sr. die samen met voorzitter Wil Boots en Arjan van Marm in de Stichting Schaatsbaan Beverwijk zit. De schaatsbaan is net als vorig jaar overdekt, maar nu zijn de zijkanten ook dicht, met glazen ramen. Zo kun je onder alle weersomstandigheden komen schaatsen, maar tegelijkertijd is er minder energie nodig om het ijs te maken.

De schaatsbaan is 260 vierkante meter Maar als het aan de stichting ligt, komt er volgend jaar nog eens 130 vierkante meter bij. ,,We werken nu met diesel. Maar er liggen evenementenputten op het Stationsplein voor water en stroom. De stroom is nu 64 ampère. Wij willen dat naar 80 ampère, want dan kunnen we volgend jaar alles elektrisch doen. En dan kan er ook meer ijs bij’’, aldus Poncin.

Schoolschaatsen

Een schaatsbaan is niet goedkoop. Dat kost al gauw tussen de 70 en 80.000 euro. Geld dat door sponsoring van lokale bedrijven, en een afbouwende subsidie van de gemeente Beverwijk, bijeen wordt gebracht. De Rabobank, Buko, Platina en de schaatsbond KNSB zorgen ervoor dat minderbedeelde kinderen via de voedselbank kunnen komen schaatsen en dat er ook dit jaar vanaf 9 december weer schoolschaatsen is.

Vorig jaar kwamen er 1533 leerlingen op schooldagen langs. Dit jaar verwacht Poncin meer kinderen die via schaatsclub Kees Jongert en de Evenementenmakelaar leren schaatsen. Van de 160 tijdelijke schaatsbanen in Nederland worden er 42 gesponsord door de KNSB. Beverwijk is er een van. Poncin is er trots op: ,,Dat komt, omdat we vorig jaar het schoolschaatsen op de kaart hebben gezet. De schaatsbond vindt het belangrijk dat kinderen leren schaatsen, omdat er bijna geen natuurijs meer is.’’

Kinderen die het schaatsen zo leuk vinden, kunnen terugkomen voor twee speciale clinics op de zaterdagochtend. Zo hoopt de schaatsbond dat ook de talentjes komen bovendrijven.

Horecaplein

Er staan verschillende activiteiten op de agenda van de schaatsbaan, zoals een curlingtoernooi en een Tiroler avond. Aan een kant van de schaatsbaan komt een tent waar onder meer de schaatsen te huur zijn. Schaatsen en de schaatsbaan kosten vier euro, handschoenen zijn verplicht. Op de rest van het Stationsplein komt een podium en een horecaplein waar onder meer koffie, chocolademelk, glühwein en erwtensoep te krijgen zijn. Ook staat vanaf 19 december daar het Houten Huis, het goeden doel-actie van Radio Beverwijk.

De schaatsbaan komt rond het standbeeld Mens-Stad-Leven te liggen. De voorbereidingen starten 28 november. De officiële opening is vrijdag 6 december om 16 uur en wordt verricht door Rabobank-directeur Jerry Notenboom en wethouder Serge Ferraro.

De Rabobank Schaatsbaan is van 6 december tot en met 5 januari geopend. Maandag tot en met vrijdag van 14 tot 22 uur, zaterdag en zondag van 12 tot 23 uur. Kijk ook op: www.schaatsbaanbeverwijk.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.