Premium

Stelling vorige week: Zwarte Piet moet op de pakjesboot

Stelling vorige week: Zwarte Piet moet op de pakjesboot
Een dubbele intocht zou een oplossing voor de discussie zijn.
© aNP

De stelling van deze week leverde veel reacties op. De meeste bevatten alleen ’Zwarte Piet is traditie’ of iets in die lijn. Naast traditie werd ook vaak genoemd dat het een kinderfeest is. De meeste stemmers zien het in ieder geval niet zitten om Zwarte Piet thuis te laten, die moet mee op de boot.

„Zwarte Piet behoort tot onze traditie. Niks te maken met discriminatie. Waar zijn we toch mee bezig. Het NHD moet er geen bekendheid aangeven, dan gaat het vanzelf over. De media besteden er ieder jaar weer aandacht aan, met zulke onzin zo komt de krant wel vol. Zwarte Piet hoort bij Sinterklaas en is zwart en moet zo blijven”, schrijft Wim Boerebach uit Beverwijk.

Hij vindt steun van Anneke Mijnen uit Uitgeest. „Blijf van onze traditie af. Het heeft helemaal niets met slavernij te maken, roetpieten zien er belachelijk uit. Het is toch ook een feest van de lach en blijheid.”

Voor Muus Goedhart uit Beverwijk is het ook wel duidelijk. „Zwarte Piet hoort bij Sinterklaas De naam zegt het al: zwarte Piet, laat deze Pieten dan ook zwart.”

In de reacties is duidelijk een tweedeling te vinden. Zij die sterk voor en zij die sterk tegen een Zwarte Piet zijn. „Wij Nederlanders moeten flexibiliteit tonen en meegaan in de gevoelens ten aanzien van onze mede-landers. Als wij star waren gebleven in het verleden en hakken in het zand hadden gezet, zouden wij vrouwen nog steeds geen stemrecht hebben gehad. Het is tijd om Piet desnoods een paar roetvegen te geven en de zwarte schmink in de daarvoor bestemde container te dumpen”, schrijft Frederiek Elstak uit Beverwijk.

Ook Esther Valent uit Velserbroek vindt de aanpassing helemaal prima. „Zwarte Piet is een achterhaald fenomeen en kwetsend voor donkere mensen. Roetveeg- of gekleurde pieten zijn prima.”

Opvallend is dat veel voorstemmers wel een reactie achter laten, maar daarbij geen naam of woonplaats noemen. Een greep uit de reacties: ’Als het niet leuk is voor iedereen, is het toch voor niemand leuk?’. Het argument ’kinderfeest’ wordt ook aangehaald bij de stemmers die Piet liever niet meer zwart hebben, zij leggen de focus vooral op de cadeaus: ’Piet hoeft niet zwart te zijn, andere kleuren zijn ook prima, de kinderen maakt het in ieder geval niets uit, als er maar kadootjes zijn en leuk feest’ en ’Piet is niet nodig. Sint geeft de cadeautjes toch? Pepernoten zijn al vanaf september te koop. Zitten kinderen ook niet meer op te wachten’. Een andere anonieme stemmer laat de reactie ’Bol is toch al de bezorger van de meeste kado s ;)’ achter.

En als het Nederland niet lukt een oplossing te bereiken, dan weet deze anonieme deelnemer nog wel iets. Een polderoplossing. „Grote mensen moeten ophouden te ruziën tussen de kinderen. En in plaats van te protesteren bij een intocht kunnen ze ook zelf een intocht organiseren zoals zij dat willen. Dan kan iedereen naar een intocht naar keuze.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.