Premium

Zelf sambal maken in Haarlem met Vanja van der Leeden

Vanja van der Leeden met de verse sambal.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Achter een tafel met exotische ingrediënten bij boekhandel De Vries Van Stockum staat Vanja van der Leeden, bekend van het gelauwerde kookboek ’Indorock’. „Kies allemaal maar een vijzel uit”, zegt ze tegen degenen die deel willen nemen aan de demonstratie op zaterdagmiddag. „Vandaag maken we sambal op de authentieke manier.”

Zo’n vijf belangstellenden kiezen een vijzel (de cobek is de schaal en oelek de stamper) en beginnen met het klein maken van chilipepers. Eerst de stugge ingrediënten ’papperig’ maken. Vervolgens de uien. Knoflook stampen en wrijven. Dat wrijven wordt ook ’oeleken’ genoemd. Eén aanwezige mevrouw, Marjan, hoeft niet zo nodig mee te doen. „Dat vijzelen, dat heb ik vroeger in de apotheek genoeg gedaan”, zegt ze. Van der Leeden pakt ondertussen vijzel en stamper en gaat op de vloer van de boekhandel zitten oeleken. „Zittend kun je meer kracht zetten.” De anderen volgen het voorbeeld.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.