Margareta, Ria en Cees nemen het nieuws door in zwembad De Heerenduinen in IJmuiden

Margareta (links), Ria en Cees.
© foto kees de boer
IJmuiden

Met de haren nog nat komen Ria en Cees Vernooij met vriendin Margareta Eickenboom maandagmiddag naar buiten bij zwembad De Heerenduinen.

,,We hebben net het ouderenuurtje gedaan”, zegt Cees. ,,Banen zwemmen met mensen van onze leeftijd. Dat doen we elke maandag met z’n drietjes.”

Ria: ,,En een beetje beppen na afloop, doen we ook altijd.”

Waar ze het vandaag over gehad hebben? ,,Over die Zwarte Pieten-discussie”, zegt Ria. ,,Daar erger ik me enorm aan. Ze zijn zo schreeuwerig, die mensen die tegen Zwarte Piet zijn.”

Ze zet haar zwemtas op de grond. ,,Maar wat ik ook erg vind, is dat ze bij het voetbal die zwarte speler van Excelsior zo aan het uitschelden waren. Zo erg, dat de wedstrijd gestaakt moest worden. Alles loopt uit de hand in Nederland.”

Ze zucht. ,,Ik vind het niet meer te vergelijken met veertig jaar geleden, toen wij opgroeiden. Toen vond ik het nog leuk.”

Cees: ,,We hebben het ook gehad over die winkeldiefstallen, waarbij ze met twintig man tegelijk een winkel leeg stelen. Dat is een nieuw fenomeen, overgewaaid uit het buitenland. Vreselijk, je moet er toch niet aan denken dat je de eigenaar van zo’n winkel bent. Maar ja, wat kun je eraan doen?”

De drie benadrukken dat ze bewegen belangrijk vinden. ,,Zwemmen is lekker, maar fietsen ook”, zegt Ria. ,,Storm, regen of wind, wij fietsen. En geen elektrische fiets, gewoon lekker zelf trappen. Daar blijf je fit van.”

Hondenweer

De schuifdeur gaat open: een bezoeker passeert de drie, op weg naar de parkeerplaats.

,,Wat een hondenweer”, bromt de man. ,,Er zou één bui komen vandaag. Die duurt alleen al de hele dag.” Ria knikt: ,,Snel naar de auto, jongens. Op naar de kachel.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.