FNV maakt zich op voor ’harde strijd’ om banenverlies bij Tata Steel

Tata Steel zit in zwaar weer, en in IJmuiden moeten daarom tegen 1600 arbeidsplaatsen worden geschrapt, heeft de directie van het bedrijf maandag bekendgemaakt.
© archieffot dirk-jan prins
IJmuiden

De FNV maakt zich op voor een ’harde strijd’ met Tata Steel om banen te behouden. Maandag kondigde de staalgigant aan dat er drieduizend banen worden geschrapt. Van deze ontslagen zou meer dan de helft bij Tata Steel IJmuiden moeten vallen.

Met de ontslagronde wil Tata Steel Europe 170 miljoen euro besparen op de arbeidskosten. De FNV vindt ’een reorganisatie van deze omvang buitenproportioneel’.

De vakbond wijst erop dat Tata Steel Nederland al jaren een financieel gezond bedrijf is, waar voldoende winst wordt gemaakt om het bedrijf in stand te houden, ook in slechte tijden. De voorgenomen bezuiniging zal voor het bedrijf desastreus uitpakken, vreest de bond.

,,Naar onze stellige overtuiging zal IJmuiden door deze voorgenomen reorganisatie in een negatieve spiraal terecht komen. De performance zal nog slechter worden, de veiligheid zal niet langer gegarandeerd kunnen worden, het tekort aan kennis en kunde zal verder afnemen en het onderhoud zal nog verder wegzakken.”

De vakbond meent dat voor bezuinigingen beter gekeken kan worden naar de Engelse tak van het bedrijf. ,,Tata Steel UK is ondanks alle inspanningen al jaren verliesgevend. Nu de moeder in India de geldkraan heeft dicht gedraaid lijkt het erop dat de werknemers in Nederland de prijs gaan betalen. Tata Steel in IJmuiden zal worden meegezogen in het zwarte gat van de UK. Daar passen wij voor.”

De afname van personeel gaat volgens de FNV ten koste van de overblijvers op de werkvloer. Gevreesd wordt voor meer ziekteverzuim, slechte motivatie, en meer overwerk.

,,De FNV ziet daarom geen heil in de richting die TSE met het Transformatieplan heeft gekozen. Wij zullen ons daartegen met alle middelen verzetten.”

Lees ook: Personeel Tata: ’Grote onzekerheid, waardeloos’

Lees ook: Vakbonden en OR Tata Steel: ontslaggolf ’totaal onaanvaardbaar’

Lees ook: OR Tata Steel vindt plan om 3000 banen te schrappen, waarvan minstens 1500 in IJmuiden, ’totaal onaanvaardbaar’

Lees ook: Ontslaggolf Tata Steel: 1600 banen weg in IJmuiden. Vakbonden en ondernemingsraad zijn woedend

Lees ook: Topman: ’Tata Steel IJmuiden is niet meer toonaangevend’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.