Premium

College Velsen wil weten of bevolking wil bijdragen aan het redden van kunstwerk Ylstra: behoud mozaïek Sportfiguren kost 50.000 euro

College Velsen wil weten of bevolking wil bijdragen aan het redden van kunstwerk Ylstra: behoud mozaïek Sportfiguren kost 50.000 euro
Het mozaïek in de Kennemergymzaal.
© Archieffoto
IJmuiden

Het veiligstellen van het bakstenen mozaïek (Sportfiguren) van Bouke Ylstra in de muur van de Kennemergymzaal gaat 50.000 euro kosten.

Dat zei wethouder Jeroen Verwoort onlangs tegen de gemeenteraad. De gymzaal staat op de nominatie om gesloopt te worden, waarna een nieuwe gymzaal op die plek moet worden gebouwd. Het kunstwerk zou daarbij verloren gaan, tenzij besloten wordt om het werk te sparen en te beschermen om het daarna in het nieuwe pand te verwerken.

Recent ging bij de sloop van De Schouw in Velsen-Noord ook al een mozaïek van Ylstra verloren. Het pand was tijdens de sloop van een particuliere eigenaar. Hij koos ervoor het werk niet te behouden.

Een onafhankelijk bureau heeft de kosten ingeschat van het ’overeind houden’ van het kunstwerk aan het Moerbergplantsoen en komt uit op 50.000 euro. Dat is voor het stutten en een speciale staalconstructie die de vijftien meter hoge mozaïekmuur tijdens de sloop en nieuwbouw moet beschermen.

Flitspeiling

Het mozaïek is dan nog niet ingemetseld in de nieuwe gymzaal die aan het Moerbergplantsoen in IJmuiden moet komen. Verwoort: „Het college heeft een warm hart voor kunst in de openbare ruimte. We wilden een flitspeiling doen over het behouden van het kunstwerk, want het zijn middelen die we niet hebben en dus willen we kijken of mensen willen bijdrage aan het behouden van de kunst.”

De partijen in de gemeenteraad zijn geschrokken van het bedrag van 50.000 euro, maar CDA en ChristenUnie zetten hun vraagtekens bij de geraamde kosten. Zij waren nauw betrokken bij de reddingsactie voor het mozaïek bij de Dekamarkt in Santpoort-Zuid.

Raadslid Annekee Eggermont van het CDA: „In Santpoort is er alles aan gedaan om de kunst te behouden, daar is geld opgehaald voor de werkzaamheden. Ik dacht dat het geld dat daar is opgehaald ook voor deze gymzaal was. Ik wil wel weten hoe die 50.000 euro is opgebouwd.”

Leen de Winter van de ChristenUnie kan ook amper geloven dat het 50.000 euro kost. „In Santpoort zou het eerst ook 30.000 euro kosten, maar uiteindelijk werd dat 7 tot 8000 euro. Een deel werd door de gemeente betaald, maar de gemeenschap heeft hier ook geld voor uitgetrokken.”

Wethouder Verwoort van kunst en cultuur had donderdagavond moeite om zijn irritatie te verbergen. Een gerenommeerd bureau heeft de berekening gemaakt. „We zijn zeer gelukkig dat het mozaïek in Santpoort is behouden, maar dat is in stukken gezaagd en verplaatst, dit is een vijftien meter hoge muur die tijdens de sloop op die plek behouden moet blijven. Dit is geen muurtje dat je even in stukken zaagt en in een schuur zet en dan weer inmetselt.”

Geschiedenisboeken

Sander Scholts (Forza) heeft de geschiedenisboeken erop nageslagen. „De aanschaf van het beeld kostte de gemeente een euro, maar daarna kostte het 75.000 euro om het te integreren in de gymzaal. Heeft de Velsenaar dat er wel voor over?’’

Dat vraagt Ben Hendriks (PvdA) zich ook af. „We hebben een mondig volk dat zich graag op afwijzende wijze uitlaat over de kunstkeuze van de gemeente. Onderzoek eerst maar eens of ’we’ dat geld er voor over hebben.”

Uiteindelijk was de gemeenteraad wel unaniem in de opdracht naar de wethouder toe. Verwoort moet onderzoeken of het mogelijk is om het kunstwerk van Ylstra te conserveren en wat dat gaat kosten. Bij de voorjaarsnota komt hij met een voorstel waar de raad zich dan over mag uitspreken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.