Premium

Commentaar: Belastingdienst die burgers aan wet houdt, moet daar zelf ook aan onderworpen zijn

Commentaar: Belastingdienst die burgers aan wet houdt, moet daar zelf ook aan onderworpen zijn
Evert-Jan Slootweg (CDA), Renske Leijten (SP), Helma Lodders (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) tijdens de ingelaste procedurevergadering van de commissie Financiën in de Tweede Kamer maandag.
© ANP/Sem van der Wal

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat Kamerleden nu al ruziënd over straat gaan bewijst de politieke gevoeligheid rond de positie van staatssecretaris Menno Snel (D66), onder wiens verantwoordelijkheid enorme missers door de belastingdienst zijn gemaakt.

De commissie-Donner die naar de affaire moest kijken, concludeerde onlangs dat de fiscus de afgelopen jaren stelselmatig veel te ver ging in de aanpak van vermeende fraude. Bij duizenden, mogelijk tienduizenden, mensen werden toeslagen teruggevorderd terwijl zij daar gewoon recht op hadden. De affaire doet het beeld rijzen, dat fundamentele garanties die de rechtstaat zijn burgers moet bieden, zoals onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen en gelijke behandeling van een ieder, met voeten zijn getreden.

De ruzie in de Kamer betreft de vraag, of verantwoordelijken bij de belastingdienst strafrechtelijk zijn te vervolgen. Een op zich legitieme vraag, ware het niet dat de drie leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën die een hoorzitting over het dossier voorbereidden, naar het antwoord erop op zoek waren gegaan. Die opdracht hadden zij niet, stellen andere commissieleden. En bovendien staan niet alle partijen achter dit idee.

Het is politieke druktemakerij die betekent dat ruim voor het debat de stellingen al zijn betrokken. Open kijkend naar de affaire, moet duidelijk zijn dat een dienst die burgers nauwgezet aan de wet houdt, daar ook zelf aan onderworpen moet zijn. Als er sprake is van ambtsmisdrijven, is vervolging op z’n plaats.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.