Premium

Proef met Buitenpoort Santpoort-Noord trekt geen extra treinreizigers, maar krijgt toch een vervolg

Proef met Buitenpoort Santpoort-Noord trekt geen extra treinreizigers, maar krijgt toch een vervolg
Buitenpoortinformatiebord bij station Santpoort-Noord.
© Archief
Santpoort-Noord

Hoewel de proef om meer wandeltoeristen naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland te lokken via station Santpoort-Noord geen extra treinreizigers heeft getrokken, ziet de provincie wel brood in een vervolg.

Van april tot en met oktober liep er een experiment van de provincie, NS en de gemeente Velsen op stations Amsterdam en Santpoort-Noord om het buitenleven meer onder de aandacht te brengen onder de noemer Buitenpoort. ’Stap in het buitenleven, volg het spoor naar het landschap’, was de slogan.

Ook al omdat Santpoort-Noord op een steenworp afstand ligt van het natuurgebied en Amsterdam overvol is met toeristen. Op die manier probeerde men reizigers te verleiden om met de Kennemerspoorlijn richting de duinen te trekken.

Zo was er in de IJpassage een minibos ingericht, met boompjes, opgezette dieren en dierengeluiden. En in het spoortunneltje in Santpoort-Noord een levensgrote foto van de natuur om alvast in de stemming te komen.

Omdat het om een proef ging, worden die uitingen nu wel weggehaald in afwachting van een definitieve inrichting. Wat er dan komt? Daarover valt nog weinig te zeggen, aldus een woordvoerster van de provincie.

Daarvoor gaan de provincie, gemeente en NS met omwonenden en andere betrokkenen eerst de resultaten van de enquête bespreken die is gehouden onder uitstappers bij station Santpoort-Noord.

Uit die enquête kwam naar voren dat men enthousiast is over de omgeving maar dat er nog wel wat voorzieningen missen om er te kunnen vertoeven. Dat begint al bij een toilet, zo geeft een woordvoerster van de provincie als voorbeeld. ,,Maar ook bijvoorbeeld een kiosk of een horecagelegenheid bij het station.’’

De komende tijd gaan de partijen van de proef met bewoners en ondernemers bekijken hoe het stationsgebied definitief kan worden ingericht.

Meer info via: www.buitenpoorten.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.