Premium

Hoe Pieter Pouw Stegman zich door de Tweede Wereldoorlog blufte

Ex-dwangarbeiders kwamen in de jaren zestig voor het eerst weer op de Kippe, in de DDR. Op de achtergrond het kerkje van het nabijgelegen dorpje. Een symbool voor het gewone leven, voor de gevangenen.
© foto collectie rikkert mulder

Een open wond. Zo had de Duitse bezetter de razzia van Beverwijk en Velsen-Noord in 1944 bedoeld. Daar zijn de nazi’s in geslaagd. De stad en het dorp werden in luttele uren van bijna vijfhonderd jongemannen beroofd. Er zijn er in het laatste oorlogsjaar 65 omgekomen. In deze aflevering van een serie over de razzia: hoe dwangarbeider Pieter Pouw Stegman door slim handelen het gruwelkamp De Kippe overleefde.

Heeft u informatie over de razzia of belangstelling voor het te verschijnen razziaboek? Mail of bel: info@razziabeverwijk.nl, 0251-243000.

Een ongeverfd, ruwhouten hek wordt de redding van Pieter Pouw Stegman. De in Amsterdam opgepakte dwangarbeider verkeert in het kamp De Kippe in zeer slechte omstandigheden, net als zijn dik negenhonderd kampgenoten. Waaronder 96 ex-gijzelaars die bij de razzia in Beverwijk zijn opgepakt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.