Separatisten demonstreren bij El Clásico

Barcelona

De separatistische Catalaanse beweging Tsunami Democrático heeft "een massale betoging" aangekondigd voor het stadion Camp Nou in Barcelona als daar 18 december de klassieker FC-Barcelona - Real Madrid wordt gespeeld.

Volgens de in augustus opgerichte beweging hebben de twee voetbalclubs geweigerd in te gaan op een verzoek om een oproep van separatisten tot een dialoog met Madrid zichtbaar te maken in het stadion tijdens de wedstrijd. Daarom gaat Tsunami Democrático vlak buiten het stadion op vier plekken betogen. Er hebben zich via sociale media nu al 18.000 mensen aangemeld voor de betoging, aldus de beweging.

Het separatisme in de Noord-Spaanse regio leefde op door het uitbreken van de economische crisis in 2008. Een poging van de toenmalige separatistische regiopremier Carles Puigdemont in 2017 om de regio met een onwettig referendum af te scheiden van Spanje, stortte Catalonië in een diepe politieke crisis. De aantrekkingskracht van het separatisme neemt volgens recente peilingen in Catalonië af. Inmiddels zou 49 procent tegenstander van onafhankelijkheid zijn en 42 procent voorstander.

Meer nieuws uit Buitenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.