Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf:Kerstkalkoen als culinair trauma
Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.
Iedereen die van koken houdt, heeft wel een culinair trauma. Zo’n gerecht dat zo veelbelovend leek, maar uiteindelijk volkomen mislukte. Het mijne is de kerstkalkoen.
Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn kinderen waren zes en tien (of zeven en elf, daar wil ik vanaf zijn) en we zouden met kerst een echte kalkoen eten. Zelfverzekerd, maar volkomen onvoorbereid schoof ik het beest rond een uur of vier in de oven (twee uur in de oven moest toch wel genoeg zijn?). Van een kernthermometer had ik nog nooit gehoord en van enige ervaring op dat vlak was ook geen sprake. Het werd zes uur, zeven uur, half acht en de kalkoen was nog steeds niet gaar. De kinderen begonnen te jengelen, want die hadden honger en ik werd steeds nerveuzer. Uiteindelijk gaf ik de moed maar op en trok een blik knakworsten open. Dat het geen gezicht was, zo naast alle bijgerechten en de aardappelgratin (die wel gelukt was!), dat deerde de kinderen niet. Zij hadden eindelijk te eten en ik was een illusie armer.
Ik heb me sindsdien nooit meer aan een kerstkalkoen gewaagd. Tot dit jaar. Ik ontdekte online namelijk The Butchery, een kwaliteitsslager in Meppel die ook via een webshop hele diners aanbiedt. De versgemaakte groente en aardappelgratin hoef je alleen nog op te warmen. De kalkoen kost wat meer werk, maar het wordt zo duidelijk omschreven hoe je het moet doen dat ik nu niet meer bang ben dat het mislukt. Zo moet de bevroren kalkoen enkele dagen van tevoren uit de vriezer worden gehaald en staat er precies bij omschreven hoe en hoe lang hij in de oven moet. Een grote braadzak en kernthermometer worden erbij geleverd, zodat je kunt zien wanneer de kern 70 graden is en hij dus helemaal gaar is. Hun kalkoen is al gevuld, maar dat ik dat nog niet zelf doe deze kerst vind ik geen al te groot probleem. Eén stapje tegelijk. Trauma’s oplossen kost tijd en moet je behoedzaam benaderen.
En de rest van het kerstmaal? Alle kookboekenschrijvers die kerstmenu’s leveren leggen de nadruk op tijdschema’s, dingen van tevoren voorbereiden en overal lijstjes van maken. Ik kies al een paar jaar voor een maaltijdbox. Ik verafschuw namelijk boodschappen doen in de drukke kerstperiode, waarin iedereen compleet gestrest rondloopt en waarbij mensen elkaar nog net niet (of soms wel) de hersens inslaan om een laatste ijsstaaf of voorbakbroodjes te kopen. Zo’n box krijg je gewoon geleverd en als je geen zin hebt om zo’n menu tot op de letter te volgen, zoals ik, leg je gewoon de ingrediënten op tafel en maak je er zelf iets leuks van.
En geloof me, dat laatste is het leukste. De enige tip die ik altijd opvolg, is er eentje van Yvette van Boven: Maak nooit voor het kerstmaal iets dat je nog nooit eerder hebt gemaakt. Want anders krijg je, zoals ik ooit met die snertkalkoen, jengelende kinderen en een verpeste kerstavond. Of zorg dat iemand het je perfect uitlegt, zoals de slager van The Butchery. Dan komt het allemaal goed, beloofd.