Poncho’s in plaats van paraplu’s tijdens AZ-Ajax; er is een zondagmiddag uit de jaren zestig op komst

AZ - NEC in 1967. De regen en kou hebben zondag tijdens de topper in de eredivisie ook weer ouderwets vat op de mensen op de tribune.© Foto ANP

Van onze verslaggever
Alkmaar

Ze moesten er wat voor over hebben, de fans die in 1967 de wedstrijd Alkmaar ’54-NEC (2-0) wilden zien. Datzelfde geldt voor de voetballiefhebbers die in 2019 AZ-Ajax bezoeken. De regen en kou hebben tijdens de topper in de eredivisie weer ouderwets vat op de mensen op de tribune.

AZ-Ajax wordt zondag gespeeld in een modern stadion dat ineens nostalgie ademt. Een ’Spaans of Italiaans stadion’. Daarmee vergeleek AZ-aanvaller Calvin Stengs het stadion zonder dak. Voetballiefhebbers zouden ook zomaar kunnen denken aan een typisch ’Oostblok-stadion’ in pakweg Sofia, Bulgarije. Of bijvoorbeeld het ooit zo imposante Kirov-stadion in Sint Petersburg, waar 80.000 Russen zonder dak boven het hoofd voetbal keken.

Ajax-fans met gevoel voor melancholie krijgen ook flashbacks. Naar het Olympisch Stadion bijvoorbeeld, waar Ajax in de jaren negentig Europese grootmachten van de mat speelde. De fans achter de doelen waren er steevast overgeleverd aan de elementen. De oudere fans denken misschien zelfs terug aan De Meer, waar pas in 1984 een dak werd geplaatst boven de tribunes aan de korte zijdes.

AZ-fans kunnen mijmeren over de Hout, het stadion dat tot halverwege de jaren zeventig grotendeels open was. Voordeel van toen: paraplu’s mochten nog het stadion in. Tegen Ajax zijn deze verboden; wel deelt AZ poncho’s uit bij hevige regenval... Het wordt weer ouderwets blauwbekken voor de supporters. Er is een zondagmiddag uit de jaren zestig op komst.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen