Actie in Schiphol Plaza voorbij: 26 klimaatactivisten gearresteerd
De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 26 klimaatactivisten gearresteerd bij de betoging in Schiphol Plaza. Marechaussees zijn uren bezig geweest met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace.
De marechaussee liet zondag weten dat alle gearresteerden uiterlijk zaterdagavond weer op vrije voeten zijn gekomen. Het Openbaar Ministerie bepaalt of mensen worden vervolgd.
Ondanks een verbod van loco-burgemeester van Haarlemmermeer Jurgen Nobel werd er toch actie gevoerd in het winkelcentrum. Om 11 uur zaterdagochtend trokken de actievoerders – die willen dat ’grote vervuiler’ Schiphol met een klimaatplan komt – Schiphol Plaza binnen. Enkele van hen klommen in pilaren om daar grote spandoeken op te hangen. Ondanks het verbod van Nobel liet de massaal aanwezige Marechaussee de vreedzame demonstratie enkele uren gewoon doorgaan.
Lees ook: Marechaussee haalt actievoerders Greenpeace weg uit Schiphol Plaza [video]
Pas toen Nobel een noodbevel had uitgevaardigd begon de Marechaussee met het verwijderen van actievoerders. Rond drie uur werd begonnen met het schoonvegen van Schiphol Plaza.
Ondersteboven weggedragen
,,Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen’’, zei de woordvoerder van de Marechaussee. De mensen die werden weggehaald, verzetten zich echter hevig en werden vaak door meerdere marechaussees ondersteboven weggedragen.
Een demonstrant wordt weggedragen.© Roel van Leeuwen
De meeste actievoerders werden naar locaties buiten Schiphol gebracht. Zij kregen een gebiedsverbod tot eind zondagavond. 26 demonstranten werden gearresteerd en overgebracht naar de Maxima Kazerne in Badhoevedorp. Rond half zes werden de laatste activisten uit Schiphol Plaza verwijderd.
Een woordvoerder van de Marechaussee wilde niet zeggen hoeveel manschappen er waren opgetrommeld. Wel gaf hij aan blij te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen.
’Vreedzaam protest’
Campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace sprak van een geslaagde actie. ,,Iedereen kon zien dat dit een vreedzaam protest was. Iedereen kon er ook langs. Het is nu aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. Schiphol zegt zich verantwoordelijk te voelen en te streven naar een klimaatneutrale luchtvaart in 2050, maar dat is niet te rijmen met de plannen voor groei van de luchtvaart en de opening van vliegveld Lelystad.’’
Aan de andere kant was Zloch niet te spreken over het ’hardhandige’ optreden van de Marechaussee. ,,Er zijn meer dan 25 actievoerders gearresteerd. Onder de arrestanten zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen.’’
Een andere campagneleider van Greenpeace, Faiza Oulahsen, liet weten het heel jammer te vinden dat de demonstranten moesten vertrekken ondanks het vreedzame karakter van de actie. En als er geen klimaatplan van Schiphol komt dan zal het niet de laatste actie zijn op de luchthaven. ,,Vroeg of laat komen wij gewoon terug. Binnen, buiten of op een landingsbaan, wij komen terug!’’
’Demonstranten hebben grenzen overschreden’
Loco-burgemeester Nobel verklaarde zaterdagavond waarom de demonstranten wegmoesten uit Schiphol Plaza. ,,De demonstranten zijn uit Plaza verwijderd: niet omdat ze gevaarlijk waren, maar omdat ze de grenzen -waar wel en niet gedemonstreerd mocht worden- hebben overschreden. Demonstratie is een belangrijk recht en daar werken we graag aan mee, maar we zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van tienduizenden reizigers en medewerkers van Schiphol én die van demonstranten. In het geval dat er snel ontruimd moet worden, zijn groepen mensen die samenscholen of vastgeketend zijn, een risico."
Buiten Schiphol Plaza vindt nog tot zondagmiddag het Protestival plaats. Mochten de demonstranten terugkeren in Plaza, dan zal er volgens Nobel weer worden ingegrepen.
© ANP
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.