Noord-Korea voert druk op met nieuwe test

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

Noord-Korea heeft een nieuwe test uitgevoerd ten behoeve van een nucleaire raket op de basis Sohae in het westen van het land, meldt het staatsmedium KCNA zaterdag. Volgens de mededeling moet deze test bijdragen aan de strategische, nucleaire afschrikking.

Volgens KCNA gaat het "om een succesvolle test van grote betekenis". Verdere details zijn niet bekendgemaakt, maar mogelijk is het een proef met de motor van een nucleaire langeafstandsraket van het type Pukguksong-3.

De test werd uitgevoerd op de raketbasis waarvan de ontmanteling vorig jaar zomer werd ingezet na een akkoord tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In maart zeiden experts dat de basis toch weer operationeel is.

De nieuwe proef houdt verband met de opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De dialoog over het ontmantelen van de omstreden Noord-Koreaanse kernmacht is volkomen vastgelopen. Het geïsoleerde land eist voor het eind van het jaar nieuwe concessies van Washington om het kernwapenoverleg vlot te trekken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.