26 mensen opgepakt bij demonstratie Schiphol

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De marechaussee heeft zaterdag 26 mensen aangehouden bij de betoging op Schiphol om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen, meldt een woordvoerder. Marechaussees zijn uren bezig geweest met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Iets voor 19.00 uur meldde de zegsman dat alle demonstranten uit de hal waren verwijderd.

Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. Ze werden bestuurlijk verplaatst en hebben een gebiedsverbod voor Schiphol gekregen tot eind zondagavond, aldus de woordvoerder.

Een paar honderd mensen hadden zich sinds zaterdagochtend in de hal verzameld voor het protest. De actievoerders van de milieuorganisatie protesteren tegen de in hun ogen "grote vervuiler" Schiphol. Een groot deel van hen zat urenlang gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep, maar één voor één weggehaald.

"Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen", zei de woordvoerder van de marechaussee zaterdagmiddag. De mensen die werden weggehaald, verzetten zich echter hevig en werden vaak door meerdere marechaussees ondersteboven weggedragen.

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal. De marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. "Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.