Marechaussee haalt actievoerders Greenpeace weg uit Schiphol Plaza [video]

© Foto: ANP

© Foto: ANP

© Foto: ANP

© Foto: ANP

© Foto: ANP

© Foto: ANP

De Marechaussee staat klaar om de activisten af te voeren.© Roel van Leeuwen

Een demonstrant wordt gearresteerd.© Roel van Leeuwen

Een demonstrant wordt weggedragen.© Roel van Leeuwen

© Roel van Leeuwen

© Roel van Leeuwen

1 / 11
Roel van Leeuwen
SCHIPHOL

De Marechaussee is zaterdagmiddag begonnen met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Enkele demonstranten zijn al - onder luid gejoel -afgevoerd. Ze werden letterlijk weggesleept.

De activisten weigerden te vertrekken. De Marechaussee had laten weten dat ze om 12.00 uur weg moesten zijn, maar de meeste actievoerders bleven zitten op de grond in de hal van de luchthaven. Sommigen vastgeketend aan een ijzeren paal.

© Foto: ANP

Daarop greep de Marechaussee in en voerde de demonstranten ’bestuurlijk weg’, wat inhield dat ze tegen de avond met bussen naar station Santpoort-Noord zijn gebracht. Sommige demonstranten weigerden vrijwillig weg te gaan, en werden door de Marechaussee meegesleept. Ruim 25 klimaatactivisten zijn gearresteerd.

Lees ook: Actie in Schiphol Plaza voorbij: 26 klimaatactivisten gearresteerd

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. „Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan.”

Een paar honderd klimaatactivisten demonstreerden in de hal. De actievoerders eisen dat de luchthaven met een klimaatplan komt.

De getrainde actievoerders waren met de trein aangekomen voor hun naar eigen zeggen ’vreedzame massa-actie’ in ’het hart van de vervuiler’. Enkele activisten wisten ondanks in pilaren te klimmen onder het oog van de massaal aanwezige marechaussee.

Verboden

De burgemeester van Haarlemmermeer had een actie in Schiphol Plaza - waar de winkels en het treinstation zijn - verboden. Een podium binnen in Plaza met duizend demonstranten zou niet veilig zijn omdat er ook tienduizenden passagiers door de hal moeten kunnen bewegen.

Milieuorganisatie Greenpeace die achter de massa-actie zit, was niet van plan zich aan het verbod te houden. De organisatie beroept zich op het recht op vreedzaam protest. „Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen”, aldus een woordvoerder.

© Roel van Leeuwen

Wel mocht er van de burgemeester buiten, op het plein voor Schiphol Plaza, worden gedemonstreerd. Het hele weekend vindt er voor de deur van Schiphol een manifestatie plaats onder de noemer ’Protestival’ met op een podium allerlei optredens van onder meer The Brass Rave Unit en Brownie Dutch en enkele politici die toespraken houden. ’Deze actie gaat net als de vervuiling en overlast van Schiphol dag en nacht door’, aldus Greenpeace.

Hogere prijs

Doel van de actie is om Schiphol te bewegen met een klimaatplan te komen in lijn met het Parijsakkoord. Wat betreft de actievoerders maakt Schiphol beleid om tot minder vluchten te komen en korte afstandsvluchten te vervangen door treinen. Ook zou de opening van vliegveld Lelystad niet door moeten gaan en zou Schiphol zich moeten uitspreken voor een hogere prijs voor vliegen. ’Schiphol is nu het grootste tax-free tankstation van Nederland en op de tickets zit ook geen belasting’, aldus Greenpeace.

© Roel van Leeuwen

Schiphol zelf stelt hard te werken aan de verduurzaming van de luchtvaart en daarover graag in gesprek te blijven met Greenpeace. De luchthaven claimt al klimaatneutraal te zijn. Zo wordt de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en terminals gecompenseerd. Dit geldt overigens niet voor de vliegtuigen op Schiphol.

Volgens Greenpeace zijn onder de actievoerders jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst, omwonenden van Schiphol die ’s nacht wakker liggen van het lawaai en mensen die zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen.

De marechaussee liet zondag weten dat alle gearresteerden uiterlijk zaterdagavond weer op vrije voeten zijn gekomen. Het Openbaar Ministerie bepaalt of mensen worden vervolgd.

Lees ook: Arrestaties niet uitgesloten bij acties op Schiphol

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bekijk de video hieronder voor een impressie van het Protestival:

Bekijk hieronder de livestream van het Protestival terug (van 12.00 tot 14.00 uur):

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.