Nieuwe cao ziekenhuispersoneel, 8 procent erbij

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel. In het akkoord, dat is gesloten na maandenlange acties bij ziekenhuizen, zijn volgens vakbond FNV twee structurele loonsverhogingen afgesproken. Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 acht procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met drie procent.

Medewerkers die onregelmatig werken, ongeveer de helft van het personeel, krijgen een hogere onregelmatigheidstoeslag. Bovendien ontvangen ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro over 2019. De leerlingssalarissen gaan met tien procent omhoog, terwijl stagiairs hun maandelijks vergoeding met 65 euro zien stijgen en uitkomen op 400 euro.

FNV Zorg & Welzijn spreekt van een "evenwichtig akkoord met enerzijds structurele loonsverhogingen, maar ook goede resultaten over toeslagen en werk-privébalans". De leden moeten nog wel stemmen over de deal die volgde na gesprekken die de hele avond en tot diep in de nacht doorliepen. "De ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd, moeten zich kunnen vinden in het eindresultaat voordat wij onze handtekening onder dit zwaar bevochte akkoord kunnen zetten", zegt bestuurder Elise Merlijn van de FNV.

De looptijd van de nieuwe cao, die geldt voor 200.000 ziekenhuismedewerkers, bedraagt 27 maanden; met terugwerkende kracht van 1 april 2019 tot 1 juli 2021.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.