Geen extra geld voor cao ziekenhuizen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het ministerie van Volksgezondheid zal het tekort dat ontstaat door de nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel niet aanvullen. Door de arbeidsovereenkomst zitten de ziekenhuizen met een financieel gat van 210 miljoen euro. Ook Zorgverzekeraars Nederland geeft "vooralsnog" geen gehoor aan de oproep van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). "Wij zijn geen partij in het cao-akkoord, dat is een zaak tussen de bonden en werkgevers", zegt een woordvoerder.

De afspraken die in het hoofdlijnenakkoord zijn gemaakt met ziekenhuizen over de bijdrage van de overheid aan de salarissen blijven gewoon staan, laat het ministerie weten. "Met de hoofdlijnenakkoorden willen we de ziekenhuiszorg voor alle partijen betaalbaar houden."

Het tekort moet volgens de NVZ worden aangevuld door zorgverzekeraars en het ministerie. "Dat geld is er niet en moet ergens opgehaald worden. We moeten het samen oplossen, met zorgverzekeraars en de overheid. De cao is op het randje van verantwoord afgesloten", zegt een woordvoerder.

Hogere onregelmatigheidstoeslag

De vakbonden en de NVZ hebben, na maandenlange acties bij ziekenhuizen, in de nacht van vrijdag op zaterdag twee structurele loonsverhogingen afgesproken. Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 5 procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met 3 procent.

Medewerkers die onregelmatig werken, ongeveer de helft van het personeel, krijgen een hogere onregelmatigheidstoeslag. Bovendien ontvangen ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro over 2019.

Het ministerie van VWS noemt het "goed nieuws" dat de partijen een akkoord hebben weten te bereiken. "Verpleegkundigen en andere zorgprofessionals in de ziekenhuizen verdienen een goede cao. Dat geeft rust in de sector."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.