Kabinet grijpt in om Moldaviërs af te schrikken

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het kabinet neemt maatregelen om de komst van Moldavische asielzoekers tegen te gaan. Vorige maand vroegen 480 Moldaviërs asiel aan, terwijl het leeuwendeel daarop geen kans maakt, laat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol weten. Ze wil "de instroom een halt toeroepen" en zorgen dat de Moldaviërs naar huis terugkeren.

De Moldaviërs maken "oneigenlijk gebruik" van de Nederlandse gastvrijheid, vindt Broekers. Het overgrote deel van deze groep heeft volgens haar ook in andere landen van de Europese Unie al bot gevangen, maar probeert het steeds weer.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zet een speciaal team op de asielaanvragen uit het Oost-Europese land, dat ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne. Moldavische asielzoekers krijgen een sober onderkomen en geen geld, maar alleen eten, drinken en verzorgingsartikelen. De diensten beslissen zo snel mogelijk of een asielzoeker mag blijven of naar huis terug moet, schrijft Broekers aan de Tweede Kamer. Waar mogelijk krijgen ze vervolgens een inreisverbod van twee jaar.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.