Circuit Zandvoort hoeft niet te beknibbelen op helikoptervluchten

HeliCentre Lelystad verzorgt begin mei het vervoer van Formule 1-coureurs en teambazen naar Circuit Zandvoort.© HeliCentre Lelystad

Henk Runhaar
Zandvoort

Circuit Zandvoort hoeft niet bang te zijn dat er tijdens het Formule 1-weekend minder helikoptervluchten worden toegestaan.

Dat blijkt uit de reactie van de provincie Noord-Holland op conclusies van de Hoor- en adviescommissie.

Daar klopten Stichting Duinbehoud, Rust bij de Kust, Milieudefensie Haarlem en Stichting Vrienden van Middenduin aan. In het voorjaar probeerden ze tevergeefs de helikoptervluchten tijdens de Jumbo Racedagen te schrappen door middel van een kort geding.

Broedvogels

De commissie kwam in augustus met een voor de natuur- en milieuorganisaties hoopgevend advies. De provincie zou alsnog onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de helikoptervluchten voor broedvogels in het duingebied rond Circuit Zandvoort.

Zou blijken dat de wentelwieken een kwalijke invloed hebben op de vogels, dan adviseerde de commissie het aantal vluchten in te perken.

De provincie legt dit advies naast zich neer, blijkt uit de toelichting die Gedeputeerde Staten (GS) ongevraagd geven. De ontheffing voor helikoptervluchten is een GS-bevoegdheid die normaal geen nadere uitleg vergt. Vanwege de grote belangstelling voor alles wat speelt rond de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort gaat het nu dus anders.

Vijftig vluchten per dag

Noord-Holland wijst erop dat een onderzoek naar verstoring van vogels los staat van het al dan niet toestaan van helikoptervluchten.

Het maximum is en blijft dus vijftig vluchten per dag.

Verder vindt de provincie dat áls er zo’n onderzoek nodig is, dit niet voor rekening van de gemeenschap, maar voor rekening van de initiatiefnemer moet komen.

De provincie reageerde te laat op het bezwaar en betaalt de milieuclubs daarvoor 857 euro boete uit.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.