Topcrimineel Ridouan T. aangehouden in Dubai

ANP
Amsterdam

De voortvluchtige topcrimineel Ridouan T. is maandag aangehouden in Dubai door de politie daar. Dat is gebeurd in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie. Het OM heeft om zijn uitlevering gevraagd. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Dubai, maar landen kunnen onderling afspraken over uitleveringen maken, aldus een woordvoerder van het OM.

De 41-jarige T. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij en opdracht geven tot verschillende moorden. Hij werd internationaal gezocht. Justitie vermoedde al dat hij in Dubai verbleef. Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van T.

Volgens het OM was de aanhouding te danken aan de inspanningen van de Nederlandse politie en de samenwerking met de politie in Dubai en de uitwisseling van informatie. „Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai”, laat korpschef Erik Akerboom weten. Hij heeft zijn dank overgebracht aan zijn ambtgenoot in Dubai. „De arrestatie van T. is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen T. en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat.”

„In de wereld van vandaag is het opbouwen van een strategische samenwerking belangrijker dan ooit en juist door internationaal nauw met elkaar samen te werken is het mogelijk om effectief en slagvaardig op te treden. De aanhouding van Ridouan T. is hier een goed voorbeeld van”, aldus Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid.

Het Openbaar Ministerie rekent erop dat Ridouan T. snel door Dubai zal worden uitgeleverd aan Nederland. Dat zei landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke maandag na afloop van de persconferentie na de arrestatie van T. Hij rekent op weken, „misschien sneller.”

Lees ook: Onderzoek naar ’spotters’ bij liquidatie van Ronald Bakker uit Huizen is afgerond

->: Verdachte opgepakt voor voorbereiden aanslag op spyshop waar de geliquideerde Ronald Bakker uit Huizen werkte

-> Kroongetuige vol in beeld: Marengo-proces vanaf begin achtervolgd door kleine en heel grote incidenten

Ridouan T.: gezicht van huidige generatie onderwereld

De schrik van de onderwereld lijkt in het geval van Ridouan T. wat braaf en zwak uitgedrukt. Zijn reputatie is in minder dan twee jaar tijd uitgegroeid tot die van een crimineel die zijn gelijke in Nederland niet kent.

Lang wist hij onder de radar te blijven, maar inmiddels is hij hét gezicht geworden van de nieuwe, heersende generatie in het Nederlandse misdaadmilieu. Een generatie die zich manifesteert in opeenvolgende golven van zeer grof geweld. T. is de man die onvindbaar bleef, een schim die - naar het zich laat aanzien - vanuit zijn buitenlandse schuilplaats huurmoordenaars in Nederland op pad wist te sturen om dood en verderf te zaaien.

Tienerjaren

T. werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen. In zijn tienerjaren zette hij zijn eerste schreden op het criminele pad.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft T. zich ontpopt tot de onbetwiste leider van een bende die moet worden gekenschetst als „een geoliede moordorganisatie”, die opereert tegen het decor van de even lucratieve als explosieve groothandel in cocaïne. Zijn veronderstelde rechterhand, Said Razzouki, is nog steeds voortvluchtig. Twee broers van T. zijn in Marokko veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de (vergis)moord op de zoon van een rechter.

T. is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo, dat in 2017 op gang kwam, nadat Nabil B. zich als kroongetuige bij justitie had gemeld. B. is naar eigen zeggen actief geweest in de bende van T. Na een ’vergismoord’ in januari 2017 in Utrecht, waarvan een goede bekende van hem het slachtoffer werd, kreeg B. wroeging en liep hij over.

In maart 2018, een week nadat het OM had bekendgemaakt dat het een kroongetuigendeal had gesloten met B., werd diens niet-criminele broer in Amsterdam doodgeschoten. Het vermoeden is dat de wraaklustige T. hierin de hand heeft gehad, maar tot een formele verdenking in deze zaak tegen hem heeft dit nog niet geleid.

Doodgeschoten

Hetzelfde geldt voor de schokkende moord op B.’s advocaat, Derk Wiersum. Die werd op 18 september bij zijn huis doodgeschoten. Politie en justitie achten het scenario dat T. achter ook deze moord zit zeer waarschijnlijk. De politie hield in dit onderzoek enkele verdachten aan, onder wie Anouar T., een neef van T.

Dergelijke vermoedens komen niet uit de lucht vallen. Uit een grote hoeveelheid onderschepte communicatie tussen T. en vermoedelijke handlangers lijkt af te leiden dat hij geen genade kent met verraders. T. zweert met groot gemak wraak en zegt er niet voor terug te deinzen naasten en familie te doden - te „laten slapen”, in uiterst sinister en cynisch onderwereldjargon.

Inmiddels is er nog een tweede, vrijwel even omvangrijk liquidatieproces als Marengo op gang gekomen. In dat zogeheten onderzoek Eris kenmerkt het OM motorclub Caloh Wagoh als een verzameling moordcommando’s, die de ene na de andere opdracht van T. heeft aangenomen. In beide onderzoeken zitten inmiddels tientallen verdachten vast.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.