Vijfhuizenaren voeren actie voor nieuwe rolstoelbus Ricardo de Wit

Ricardo de Wit uit Cruquius revalideert momenteel in Heliomare na een operatie.

Wessel Mekking
Vijfhuizen

Inwoners van Vijfhuizen en Cruquius komen volop in actie om geld in te zamelen voor een nieuwe rolstoelbus voor Ricardo de Wit (35).

Hij overleefde vijf jaar geleden een aneurysma. Na meerdere weken in coma te hebben gelegen, bleken de gevolgen groot. Doordat organen te lang zonder zuurstof hadden gezeten, werd Ricardo nierpatiënt. Ook bleek dat de inwoner van Cruquius een dwarslaesie had overgehouden aan de operatie. Ricardo moest accepteren dat hij nooit meer zou lopen.

Drie jaar geleden besloten zijn ouders Frans en Susan een tweedehands rolstoelbus aan te schaffen. Dankzij de bus konden ze met hem boodschappen doen, uit eten en op bezoek gaan bij familie en vrienden. De rolstoelbus gaf Ricardo de afgelopen jaren vrijheid.

Maar het voertuig is inmiddels zo goed als op. Een volgende APK zal de bus niet overleven, vertelt vader Frans, die het huis van z’n zoon verbouwde zodat hij zelfstandig kon blijven wonen. Het geld voor een nieuwe bus was niet een-twee-drie voorhanden.

Familie en vrienden besloten een crowdfund-actie op touw te zetten om vijftigduizend euro voor een nieuwe rolstoelbus in te zamelen. Inmiddels is al bijna 15.000 euro gedoneerd. Ook wordt op andere manieren actiegevoerd voor Ricardo’s bus. Zo ging de opbrengst van de kerstbomenverkoop van Ondernemersvereniging Vijfhuizen (OVV) naar het goede doel en wordt bij de lokale sportvereniging DSOV geld ingezameld. ’Heel mooi’ vindt Frans de acties voor zijn zoon.

Zes weken geleden heeft Ricardo weer een pittige operatie ondergaan. Hij herstelt daar momenteel van in Heliomare, vertelt Frans. ,,Het gaat weer de goede kant op.’’

Het verhaal van Ricardo staat op www.ricardodewit.nl. Via deze website kan ook worden gedoneerd. Wie reclame op de nieuwe bus wil, kan mailen naar witcru@hetnet.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.