Oud-voorman No-Surrender niet bij proces wegens hernia

ANP Producties | Bron: ANP
Groningen

Het strafproces tegen Henk Kuipers dreigt opnieuw stil te komen liggen. Maandag zou er een herstart worden gemaakt, maar de voormalig No Surrender-voorman, tegen wie twee zaken lopen, zit met een buikhernia thuis.

Voor het proces zijn drie dagen uitgetrokken. Op doktersadvies verscheen Kuipers maandag niet in de rechtbank in Groningen. Zijn advocaat las bij aanvang van de zitting een verklaring voor. Een afspraak met een chirurg in januari 2020 is verplaatst naar 18 december. "Mijn cliënt heeft zoveel mogelijk rust nodig, platliggen", zei de raadsman. Hij vroeg om aanhouding van de zaak.

Beide zaken zouden afgelopen zomer al behandeld worden. Toen werden ze uitgesteld omdat Kuipers' advocaat ziek in het buitenland zat. Het voorarrest van Kuipers werd begin dit jaar geschorst op voorwaarde dat hij aanwezig is bij zittingen. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde daarom aanvullende medische informatie hebben.

Onmacht

Aan het einde van de ochtend liet de advocaat weten dat het medisch dossier van Kuipers pas om 16.00 uur beschikbaar is. De raadsman vindt het "belachelijk" dat het OM vraagtekens plaatst. "Het is geen onwil, maar onmacht." De medische toestand van Kuipers zou volgens hem verslechterd zijn. "Hij zit nu bij de eerste hulp."

Het OM zag Kuipers graag alsnog in de rechtbank verschijnen, uiterlijk om 13.15 uur. Anders zou de schorsing van de voorlopige hechtenis moeten worden opgegeven. De rechtbank wil echter eerst wachten op de medische onderbouwing en neemt om 16.00 uur een beslissing over de voortzetting van het proces.

Kuipers wordt samen met Klaas Otto, Rico R. en Theo ten V. verdacht van het leiden van een criminele organisatie. Hij wordt ook vervolgd voor onder meer poging tot afpersing, mishandeling en diefstal met geweld.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.