Excuses Estland na opmerking minister over Finse premier

ANP Producties | Bron: ANP
Tallinn

Estland heeft excuses aangeboden aan Finland voor de opmerking van de minister van Binnenlandse Zaken Mart Helme over de nieuwe Finse premier Sanna Marin. Helme (70) noemde de 34-jarige Marin in een radioprogramma een "caissière".

"Lenin zei al dat iedere kok minister kan worden. In Finland zien we nu dat een caissière samen met activisten en niet-opgeleide mensen een kabinet vormt", zei Helme. Dat leidde al tot hevige kritiek vanuit het Finse parlement. De Estse oppositie eiste direct het ontslag van Helme en heeft een motie van wantrouwen ingediend.

President Kersti Kaljulaid bood namens Estland excuses aan haar Finse ambtsgenoot Sauli Niinisto aan. Die gaf die door aan Marin en haar regering. Helme zei maandag in een regeringsoverleg dat hij zijn excuses gaat aanbieden aan Marin. Eerder zei hij dat zijn woorden verkeerd waren geïnterpreteerd.

Marin reageerde op Twitter op de opmerking van Helme. "Ik ben buitengewoon trots op Finland. Hier kan iemand uit een arme familie die caissière is geweest minister-president worden."

Helme brengt zijn regering regelmatig in de problemen met zijn uitspraken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.