Rutte: Holocaust-vergelijking besproken met boeren

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De vergelijking tussen de behandeling van boeren en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog is door het kabinet "indringend aan de orde gesteld" tijdens een gesprek met boeren op het Catshuis, aldus premier Mark Rutte.

Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, kreeg de afgelopen dagen veel kritiek vanwege zijn opmerking. De organisatie maakt deel uit van het Landbouw Collectief, waarmee Rutte maandagochtend ontbeet. Er was aanleiding dit te benoemen aan het begin van het gesprek, zeggen de partijen.

Ook minister Carola Schouten (Landbouw), die bij het ontbijt aanwezig was, heeft "aangegeven hoe ik over die uitspraken denk". Volgens haar is dat "aangekomen". Vergelijkingen met de Holocaust zijn "nooit passend en gaan altijd mank", zegt de bewindsvrouw. Verder wilden de kabinetsleden weinig kwijt over wat er verder is gezegd over de uitspraken, omdat het gesprek besloten was.

Genoeg over gezegd

Aalt Dijkhuizen, de voorman van het Landbouw Collectief, vindt het "begrijpelijk" dat de opmerking ter sprake is gekomen. Dat heeft geen sluier gelegd over de rest van het gesprek, zegt hij. "Het is meteen aan het begin besproken en vervolgens zijn we met de punten inhoudelijk bezig geweest." Van den Oever sprak niet namens het collectief, stelt Dijkhuizen. "Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gang van zaken."

Namens Farmers Defence Force was melkveehouder Jeroen van Maanen aanwezig op het Catshuis. Volgens hem is er "genoeg over gezegd. Daarmee is de kous af."

Ook in de regeringscoalitie is verontwaardigd gereageerd op de uitspraken. Volgens D66-voorman Rob Jetten was er reden genoeg om de organisatie niet uit te nodigen. "Het slaat echt nergens op", vond CDA'er Pieter Heerma. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemde de vergelijking "belachelijk".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.