Inspectie: aanpak bendes komt niet van de grond

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De politie komt niet toe aan de strijd tegen misdaadbendes en ondermijning, waarschuwt de Inspectie Justitie en Veiligheid. De recherche is veel te druk met incidenten. Bovendien werken de verschillende opsporingseenheden niet goed samen.

Het aanpakken van de georganiseerde misdaad en het tegengaan van de greep van de onderwereld op de bovenwereld zijn juist prioriteiten van het kabinet. Maar de strijd daartegen komt slechts "beperkt van de grond", meldt de inspectie. Zij roept de politie op om samen met het Openbaar Ministerie de mankracht voor de opsporing beter te verdelen, zodat meer rechercheurs bijvoorbeeld achter drugsbendes aankunnen.

De recherche loopt nu vaak achter incidenten aan, zoals overvallen en geweldsdelicten, en kijkt niet verder dan de directe omgeving. Dat moet anders, vindt de inspectie. De politie werkt al wel aan verbetering, maar het duurt nog even voor daarvan iets te merken valt.

Politieopleidingen

De politieacademie, de politieafdelingen die informatie en inlichtingen verzamelen en de recherche werken volgens de inspectie nog niet goed samen. Rechercheteams kunnen ook moeilijk wat van elkaar opsteken, omdat ze te weinig terugblikken op successen en missers.

Het gros van de politieopleidingen voldoet niet, oordeelde de inspectie al eerder. De opleidingen zijn wat karig bedeeld, de afgelopen jaren. Vooral het onderwijs over informatiegaring moet beter.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.