OM en advocaat: laat Gökmen T. zichzelf verdedigen

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Het Openbaar Ministerie en de door de rechtbank toegewezen advocaat André Seebregts vinden dat de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, Gökmen T., het recht moet hebben om zichzelf te verdedigen in het proces tegen hem. Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum blijkt dat T. ondanks zijn zwakbegaafdheid en stoornissen in staat is om de kern en de context van zijn vervolging te begrijpen en zijn procespositie te bepalen, stelden ze maandag voor de rechtbank in Utrecht tijdens een inleidende zitting.

T. heeft steeds gezegd dat hij geen advocaat wil. Seebregts was ook aan het begin zijn raadsman, maar de Utrechter zette hem al snel aan de kant. De rechtbank wilde toch dat de verdachte juridisch geholpen zou worden en wees Seebregts aan. Maar de advocaat voerde aan dat T. zich verzet en zich niet laat verdedigen. Seebregts pleitte ervoor om een procesbewaker aan te stellen, die kan monitoren of er sprake is van een eerlijk proces voor de verdachte.

De rechtbank beraadt zich nu over de verzoeken.

Zwakbegaafd

Volgens het PBC is T. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij lijdt aan een narcistische en persoonlijkheidsstoornissen en is daarbij zwakbegaafd. Deskundigen zien wel mogelijkheden tot behandeling, wat ertoe kan leiden dat de verdachte tbs kan worden opgelegd.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak van 2 tot en met 6 maart zullen alle slachtoffers alleen met voornaam worden genoemd, zo wil het OM. Bij de aanslag in en bij een tram op 18 maart op het 24 Oktoberplein in Utrecht werden vier mensen doodgeschoten.

T. wordt beschuldigd van moord met een terroristisch oogmerk op vier mensen, poging hiertoe op drie mensen, bedreiging met een terroristisch misdrijf van meerdere personen in en buiten de tram. Ook staat een mishandeling van een gevangenismedewerker in Lelystad op de aanklacht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.