Basketbalclub Hoofddorp promoot ’wij-gevoel’ tijdens kansloze bekerwedstrijd tegen Donar

Roald Jansen probeert te scoren namens Hoofddorp maar mist.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Jan Warmerdam
Hoofddorp

In de vierde ronde van de strijd om de NBB-beker trof Hoofddorp gisteravond eredivisionist Donar. In het Sportcomplex Willem Alexander werd het 27-103 voor de bezoekers uit Groningen.

Er werd voorafgaand aan de kraker met scherp geschoten op de site van Hoofddorp. Heren-1 was ’op weg naar de zinderende finale van de NBB-beker’, viel er te lezen. Ook werd verwezen naar ’de gunstige loting’ en de verwachting uitgesproken dat de confrontatie tegen eredivisieclub Donar ’spannend ging worden’.

Spannend

Iedereen die het las wist natuurlijk dat deze uitspraken met minimaal een kilo zout genomen moesten worden. Dat gold niet voor Cleo Bartram, die voor aanvang nog wel kansen zag voor zijn Hoofddorp. „We zijn technisch beter, daarom gaan we winnen”, klonk het vastberaden. „Maar het zal inderdaad spannend worden.” Bartram basketbalt bij Hoofddorp in de U12, team 3 en is elf jaar.

Jochem Somers, dertig jaar lid en sinds oktober voorzitter van BV Hoofddorp, wist dat sportief succes gisteravond onmogelijk was. „Maar wij streven vandaag vooral ook na dat wij als club en supporters verbinding met elkaar zoeken. Wij willen het ’wij-gevoel’ promoten. Daar hebben we ons met een stel vrijwilligers voor ingezet, sinds wij twee weken geleden hoorden dat we tegen Donar gingen spelen.”

Over de inzet van die vrijwilligers wilde Somers nog wel iets toelichten. „Hier vanavond naar toe komen is door hen uitgebreid gepromoot op social media. De lokale kranten en radio zijn benaderd. Verder zijn clubs in de omgeving aangeschreven met de oproep: kom genieten.”

Hoewel de publieke belangstelling niet tegenviel, had de sporthal in Hoofddorp volgens hem wel voller mogen zitten. „Ik schat dat de helft bezet is.”

De wedstrijd tussen Hoofddorp en Donar was na vijf minuten gespeeld. Er stond toen een 0-17 stand op het scorebord. Een Hoofddorpse fan kreeg de lachers op zijn hand toen Amedeo Proto de eerste twee Hoofddorpse punten liet aantekenen. „Hij kan beter gaan douchen nu. Je moet op je hoogtepunt stoppen.”

Even later lag iedereen weer dubbel, toen Vernon Taylor namens de bezoekers de eerste twee vrije worpen benutte. „Als ze die ook al maken, kunnen we net zo goed bier gaan drinken.”

Betonblok

Na het eerste kwart was het 2-25, na het tweede 14-49, na het derde 24-77 en aan het eind dus 27-103. Amedeo Proto werd met veertien punten topscorer bij Hoofddorp. „Over het resultaat hoeven we het niet te hebben. Wij hadden afgesproken onze huid duur te verkopen. Maar die gasten zijn zo snel en hard. In de duels heb je het idee dat je steeds tegen een betonblok aanloopt.”

Met een schuin oog keek de point-guard naar het scorebord. „Een paar jaar geleden speelden we voor de beker tegen Zwolle. We verloren toen met dertig tegen honderddertig. We hebben het vandaag dus beter gedaan.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen