'Politieke steun voor militair ingrijpen zonder VN mag'

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Nederland kan militair ingrijpen zonder goedkeuring van de Verenigde Naties "politiek steunen". Maar dat heeft wel een prijs, dus Nederland doet er verstandig aan om daar voorzichtig mee te zijn, concluderen door het kabinet ingeschakelde deskundigen.

Nederland kan een aanval op een ander land, als het niet om zelfverdediging gaat, nu alleen steunen als de Veiligheidsraad van de VN daarvoor groen licht heeft gegeven. Die lijn houdt de regering aan sinds de omstreden Amerikaanse inval in Irak in 2003. Nederland verleende toen "politieke steun", maar ging daarmee buiten zijn boekje, oordeelde de commissie-Davids naderhand.

Dat wringt soms, vindt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Toen westerse bondgenoten na een gifgasaanval in Syrië een strafbombardement uitvoerden, besloot hij te onderzoeken of hij in zulke gevallen toch politieke steun kan verlenen.

Politieke steun is fundamenteel iets anders dan militaire steun, vinden de deskundigen onder leiding van rechtsgeleerde Cyrille Fijnaut. Het Internationaal Strafhof zou Blok niet vervolgen als hij politieke steun voor zo'n actie zou uitspreken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.