Senaat is het nieuwe strijdtoneel in poging Trump af te zetten

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Donald Trump is de derde president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die zich moet verdedigen in een afzettingsprocedure. De eerste was Andrew Johnson in 1867 en de tweede was Bill Clinton in 1998.

Richard Nixon was in 1974 dichtbij, maar hij stapte op voordat het Huis van Afgevaardigden daarover wilde stemmen. Woensdag stemde het Huis wel over een afzettingsproces tegen Trump en nam het twee aanklachten aan die tegen hem zijn opgesteld.

De Senaat wordt nu het nieuwe strijdtoneel in de poging van de Democraten om Trump af te zetten. Daar zal een rechtszaak plaatsvinden waarna wordt bepaald of Trump schuldig is en moet aftreden. Richtlijnen over hoe de rechtszaak er precies uit komt te zien, worden nog opgesteld. De Republikeinse leider Mitch McConnell heeft daarover het laatste woord.

Het Huis van Afgevaardigden zal een aantal aanklagers aanstellen die in de Senaat moeten aantonen dat Trump schuldig is. Hoogstwaarschijnlijk worden dat Adam Schiff en Jerry Nadler, de Democratische voorzitters van respectievelijk de inlichtingencommissie en de commissie van Justitie van het Huis van Afgevaardigden.

De president wordt zelf verdedigd door een team van adviseurs van het Witte Huis. Als de senatoren beide kanten hebben gehoord en het verhoor van de getuigen heeft plaatsgevonden, begint de beraadslaging, gevolgd door de stemming over afzetting.

Een tweederdemeerderheid is nodig om Trump af te zetten. Omdat de Senaat, in tegenstelling tot het Huis, wordt gedomineerd door de Republikeinen, is de kans klein dat die meerderheid wordt behaald. Het hele proces dat waarschijnlijk begin januari begint, wordt voorgezeten door de Amerikaanse opperrechter John Roberts.

De Democraten willen onder meer stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney en voormalig veiligheidsadviseur John Bolton als getuigen verhoren. Het kan zijn dat er helemaal geen getuigen verhoord worden, omdat de Republikeinen besluiten het proces kort te houden.

Trump wil dat onder meer oud-vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter komen getuigen, alsook de klokkenluider die als eerste aan de bel trok wegens de druk die Donald Trump zou hebben uitgeoefend op zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.