Klacht Indische Nederlanders over documentaire

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft bij de NPO een klacht neergelegd over de BNNVARA-documentaireserie 'Onze Jongens op Java'. De federatie stelt dat in de serie volledig voorbij wordt gegaan aan de tienduizenden Nederlandse burgers die in periode 1945-1949 door toedoen van de Indonesiërs om het leven kwamen.

In de documentairereeks wordt met een handvol veteranen teruggeblikt op de periode na de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse regering stuurde toen 120.000 militairen (dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers) naar Indonesië om daar de nationalistische opstand neer te slaan.

In de documentaire wordt gerept over de ruim 100.000 Indonesiërs en meer dan 6000 Nederlandse militairen die om het leven zouden zijn gekomen, maar volgens FIN wordt het aantal omgekomen Nederlandse burgers in de serie niet benoemd. De federatie stelt dat het in die periode om 15.000 tot 30.000 mensen gaat. Daarom wil de federatie dat BNNVARA met een aanpassing komt van de aantallen slachtoffers tijdens het dekolonisatieproces. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het plaatsen van een disclaimer bij de afleveringen die via Uitzending Gemist worden aangeboden.

Een FIN-woordvoerder liet weten dat de federatie zich met dit verzoek eerder tevergeefs rechtstreeks tot BNNVARA en dat daarom nu de overkoepelende NPO is benaderd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.