Telstar wil hard optreden tegen ’fans’ die zich misdroegen tegen Ajax: ’Dit wordt een stadionverbod’

Monne Reitsma
Velsen-Zuid

Een dag na de uitschakeling in het KNVB-bekertoernooi door Ajax overheerst trots bij Telstar over het feit dat de ploeg strijdend ten onder is gegaan. Aan de andere kant is er de nare nasmaak van het wangedrag van enkele supporters van Telstar.

Al tijdens de wedstrijd liet het bestuur van Telstar in een reactie op de eigen website weten doodziek te zijn van de misdragingen van een aantal aanwezigen, die een negatieve stempel drukten op een avond die verder fantastisch was voor de club.

Telstar had donderdagmorgen in samenwerking met de politie al een aantal aanwezigen geïdentificeerd die gedrag toonden dat ’niet bij Telstar past’. Zij vonden het namelijk nodig om met name richting Ajax-keeper André Onana bepaalde dingen te roepen. Andere toeschouwers probeerden hen te corrigeren, maar daar werd niet naar geluisterd.

„We hebben in samenwerking met de politie al een aantal namen kunnen noteren. We hebben ook gezichten die daar bij horen en dat maakt het wat makkelijker zoeken, want het is nu aan ons om het hard te maken. Als dat lukt, dan krijgen deze jongens zeker een stadionverbod”, zegt woordvoerder Dennis Bliek.

Een dag na de wedstrijd is men bij Telstar dus nog altijd danig ontstemd over de acties van een handvol aanwezigen in en rondom het met ruim vijfduizend toeschouwers stijf uitverkochte stadion. „We balen er ontzettend van. We hebben dit bij onze club nog nooit meegemaakt en willen dat ook niet meer.”

Racisme in voetbalstadions is niet nieuw, maar werd onlangs flink in de publiciteit gebracht door Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, die vorig seizoen overigens nog bij Telstar speelde.

Hij liep geëmotioneerd het veld af tijdens een wedstrijd tegen FC den Bosch, nadat hem de meest verschrikkelijke verwensingen naar het hoofd waren geworpen. Met een actie op de voetbalvelden werd door de KNVB nog eens aandacht gevraagd voor dit - maatschappelijke - probleem.

Van staken kwam het woensdagavond in Velsen-Zuid niet. Er ontspon zich een meer dan aantrekkelijk duel waarin Ajax met 3-4 een vervolg in het KNVB-bekertoernooi veiligstelde. De kreten richting Onana waren te horen tijdens de live-uitzending van de wedstrijd op televisie.

En daar reageerde Telstar meteen op door een verklaring op te stellen. Waar Den Bosch de discrimineerde opmerkingen eerst bagatelliseerde, sprong Telstar er dus wel meteen op in met de verklaring waarin onder andere staat: ’Wij kunnen en zullen het nimmer accepteren dat spelers van de tegenstander, onze eigen spelers, of wie dan ook op een manier worden bejegend die haaks staat op alles wat wij als Telstar zijn.’

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen