IJmonder van het Jaar: Manon van der Linde bleef strijden voor een nieuwe school

Ambassadeur Ilse Overzier van kandidaat Manon van der Linde die De Schoolwerkplaats begon.© Archieffoto

Ivo Laan

Een doorzetter. Zo kan je Manon van der Linde uit Driehuis wel noemen die de basisschool De Schoolwerkplaats in Santpoort-Noord heeft opgericht. Want ondanks alle tegenslag zette ze vijf jaar lang door en is de school afgelopen schooljaar van start gegaan.

,,Hoe bijzonder dat is, blijkt wel uit het feit dat er sinds de jaren zeventig geen nieuwe school meer is gesticht’’, zegt Ilse Overzier die ambassadeur is van Van der Linde als kandidaat IJmonder van het Jaar 2019. Ze zitten allebei in het bestuur van de vernieuwende school. De gemeente wees de eerste aanvraag af waarna de school met Van der Linde voorop bezwaar aantekende bij het ministerie en uiteindelijk gelijk kreeg. ,,Ze is enorm vasthoudend’’, zegt Overzier. ,,Het toont ook aan dat ze echt gelooft in het schoolconcept, anders houd je het niet zo lang vol. Dat heeft ook geleid tot de erkenning van het ministerie waardoor de school van start kon gaan.’’ Veel tijd ging er zitten in het uitdenken van het onderwijsconcept waarbij kinderen in hun eigen tempo leren en uitgedaagd worden. Overzier: ,,Daarvoor pleegt Manon, die geen onderwijskundige achtergrond heeft, heel veel inzet.’’

Van der Linde heeft ook een duidelijke visie op de school. Een optie was om via een bestaande scholenstichting aan de slag te gaan, maar dat ging niet door omdat ze zich niet wilden conformeren aan een andere stichting. Het toont de eigengereidheid en het geloof in de eigen visie. Was het idee vijf jaar geleden nog een papieren plan, inmiddels heeft De Schoolwerkplaats vijftien leerlingen.

Stemmen: De redactie heeft de afgelopen weken de kandidaten voor de IJmonder van het Jaar 2019 voorgesteld in de krant en op de website. De nominatieronde is met deze laatste en twaalfde kandidaat gesloten. Morgen begint de stemronde. Je kunt stemmen via een stembiljet die morgen in deze krant wordt afgedrukt of online op de website van de krant.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.