Grapperhaus: overbrengen Taghi volgens de regels

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het overbrengen van Ridouan Taghi naar Nederland is volgens de regels gegaan. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Volgens Taghi's advocaat Inez Weski is hij feitelijk ontvoerd.

De overdracht is "volledig in overeenstemming met de regels van de rechtsstaat" gebeurd, aldus de bewindsman. Het beeld van een ontvoering herkent hij "totaal" niet. "Daar is geen enkele aanwijzing voor. Ik vind van belang dat dit van begin tot het eind helemaal volgens de regels gebeurt."

Volgens Grapperhaus kon Taghi zo snel naar Nederland komen omdat Dubai verklaarde dat Taghi "niet op rechtsgeldige wijze" het land was binnengekomen. De autoriteiten in Dubai wilden de zaak daarom snel opgelost zien: "Ze hebben gezegd: hij is ongewenst, we willen van hem af." Grapperhaus heeft in de beslissing van Dubai "helemaal" geen aandeel gehad, zegt hij. "En ook niet iemand anders van het kabinet."

Sneller dan gedacht

Doordat Taghi werd uitgezet, kwam hij "sneller dan gedacht" naar Nederland, zegt Grapperhaus. Dinsdag schatte de bewindsman nog dat dit enkele weken zou duren. Dat was toen ook zijn daadwerkelijke verwachting, zegt hij.

Dat het criminele kopstuk nu al in Nederland is, is "een goede zaak", vindt Grapperhaus. Hij benadrukt dat Nederland ook druk bezig was met een uitleveringsverzoek aan Dubai, maar dat bleek onnodig.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.