Boze huisartsen uit Haarlem, IJmuiden, Leiden en Hilversum met wekkers en misthoorn bij ministerie van VWS [video]

Actievoerders van Het Roer Moet Om, in het midden huisarts Peter de Groof.© Foto United Photos

Annemarie de Jong
Haarlem

Actievoerende huisartsen uit Haarlem, Hilversum, IJmuiden, Leiden en andere plaatsen staan donderdagochtend bij het ministerie van VWS op de stoep. Met wekkers en scheepshoorn willen ze ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins wakkerschudden.

,,Met het kerstreces voor de boeg kunnen deze ministers nu onmogelijk in een politieke winterslaap vallen”, zegt de Haarlemse huisarts Peter de Groof, namens actiecomité ’Het Roer Moet Om’.

De actiegroep vindt dat de ministers ’tot nu toe elke verantwoordelijkheid ontlopen om de urgente problemen rond de huisartsenzorg op te lossen’. Ook hun afwezigheid tijdens een zorgdebat afgelopen zaterdag is slecht gevallen bij de huisartsen. ,,Ze kunnen niet langer de ogen sluiten voor hun verantwoordelijkheid. Sterker: zij moeten de eerste wakkere stappen zetten.”

Betonrot

Het Roer Moet Om bestempelt de huisartsenzorg als ’het fundament van het Nederlandse zorgstelsel’. En daarin zit ’ernstige betonrot die het gehele zorghuis uit balans brengt’. Huisartsen ondervinden vooral grote problemen bij het doorverwijzen van demente ouderen, psychiatrische patiënten en chronisch zieken naar verpleeghuizen, ziekenhuizen, GGZ, thuiszorg, jeugdzorg en verslavingszorg.

Het actiecomité biedt VWS donderdagmorgen een ’kerstpakket’ met oplossingen aan die uit het zorgdebat van zaterdag zijn gerold. Een greep uit de waslijst: zorg voor één aanspreekpunt bij het doorverwijzen naar zorginstellingen. Gebruik overcapaciteit in ziekenhuizen voor observatiebedden voor kwetsbare patiënten van huisartsen.

Bureaucratie

Stop marktwerking in de thuiszorg. Dring overbehandeling terug. Tik zorgverzekeraars op de vingers die met reclame-uitingen overconsumptie van de zorg stimuleren. Dring de bureaucratie terug, zodat hulpverleners maximaal 20 procent van hun tijd besteden aan administratief werk. Investeer in ICT waar huisartsen écht iets aan hebben. En laat de huisartsenzorg ’niet over aan de willekeur van marktgeoriënteerde zorgverzekeraars’.

Ministers Bruno Bruins en Hugo de Jonge waren niet aanwezig bij de actie om 07.45 uur, die plaatsvond voor het ochtendspreekuur van de huisartsen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.