Inwoners van Noord- en Zuid-Holland bijgeloviger dan gemiddeld, ontdekt de Staatsloterij

De lotenwinkel in hartje Alkmaar gooit al jaren hoge ogen bij bijgelovigen.

De lotenwinkel in hartje Alkmaar gooit al jaren hoge ogen bij bijgelovigen.© archieffoto

Henk Runhaar
Amsterdam

,,De jackpot, het vóelt alsof die dit jaar weer eens op een bij ons verkocht lot kan vallen’’, grijnst Mike Kuijper van de gelijknamige Cigo-winkel in hartje Alkmaar. Dat denken Oudejaarslot-kopers uit het hele land en zelfs over de hele wereld dus ook.

,,Het trekt duidelijk weer aan dit jaar’’, zegt Kuijper. Van een beetje bijgeloof kijkt hij niet op. ,,Mensen komen nog steeds vanwege de jackpot in 2007 (18,4 miljoen) en 2012 (3,22 miljoen) en ook omdat bij ons elk jaar wel serieuze prijzen vallen.’’ Veel gelukszoekers accepteren hun loten trouwens alleen uit handen van eigenaar Mike zelf.

Zover gaat het bijgeloof in Alphen aan den Rijn niet, zegt Harry Berg van de Primera in winkelcentrum De Baronie. ,,Bij ons brengt de lotenterminal geluk.’’ Hij spreekt uit ervaring. ,,We zitten hier pas zes jaar. Binnen een maand na de opening viel bij ons al een prijs van 100.000 euro. Inmiddels is er ook al drie keer een Mini uitgegaan.’’

Opmerkelijk staaltje bijgeloof op dit adresje: een vaste klant die altijd 69 als eindcijfer wil. ,,Heeft hem tot nog toe alleen kleine prijsjes opgeleverd’’, lacht Berg. ,,Ook nummer 13 als eindcijfer hoor ik regelmatig. Ik schat dat zo’n beetje de helft van de klanten voorkeuren heeft. De andere helft juist helemaal niet. Dat is natuurlijk ook weer een vorm van bijgeloof.’’

Schietgebedje

Een schietgebedje voor het Oudejaarslot doet volgens recent onderzoek in opdracht van de Staatsloterij twintig procent van de Zuid-Hollanders. Bij Noord-Hollanders is dat 18 procent, nog net iets meer dan het landelijke gemiddelde van 17 procent.

Het duurste en voor velen enige lot van het jaar wordt door 30 procent van de Noord-Hollanders altijd op hetzelfde adresje aangeschaft. Zuid-Hollanders zijn iets minder honkvast, 26 procent heeft een vaste ’geluksmakelaar’. Landelijk ligt dit op 28 procent.

Het Oudejaarslot kussen of ertegen praten, daar zijn ze in Zuid-Holland iets meer van dan in Noord-Holland. ’Nuchtere’ Noord-Hollanders schakelen juist vaker een waarzegger in om de winstkans in te schatten. Deze vormen van bijgeloof zijn volgens het onderzoek in beide provincies meer gemeengoed dan gemiddeld.

Vaste geluksnummers zijn ook de troef van veel klanten bij Vivant Toko Roko in Hilversum. ,,Van verjaardagen van kleinkinderen, huisdieren of overleden partners’’, somt Monique Ignacius op. Sommige klanten van Primera De Jager in Zaandam bewaren hun loten in een mapje met klavertjes vier of leggen ze thuis bij een Mariabeeldje, weet eigenaar John de Bruin. ,,Of ze kopen loten altijd op dezelfde dag bij dezelfde verkoper.’’

Volgens de Staatsloterij koopt bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders een Oudejaarslot. Opvallend: een derde zou het voor zijn kinderen geheim houden als hij of zij grof wint.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.