Commentaar: Niets kinderachtigs aan een messentrekkende tiener, dus ook geen kinderachtige strafmaat

Rens Koldenhof

De stille tocht was indrukwekkend en de erehaag van tientallen honden met hun baasjes langs het pad op weg naar het crematorium was dat ook. Maar de familie van de 64-jarige hondenliefhebber, die kort voor zijn pensioen werd doodgstoken bij een pinautomaat in Hoofddorp, had zich de kerst ongetwijfeld heel anders voorgesteld. Twee jongetjes van 15 en een mes beslisten anders.

De schok over de jeugdige leeftijd van de vermeende daders was groot, maar nog diezelfde week maken leeftijdsgenoten in Drachten en Amstelveen duidelijk dat messentrekken en gebruiken de gewoonste zaak van de wereld is geworden. Net als in Engeland, waar jeugdige messenzwaaiers al langer voor dood en verderf zorgen op straat. Kinderen lopen in Nederland kennelijk ook met serieuze steekwapens op straat en laten zich door geen volwassene meer de les lezen. Het dadertje in Amstelveen werd aangesproken op het illegaal afsteken van vuurwerk. Het antwoord was een bijna fatale messteek.

Lees ook: Zorgen over jonge daders ernstige steekincidenten

Steekpartijen waar werkelijk niets kinderachtigs meer aan te ontdekken valt. En toch zullen de verdachten in de rechtbank straks berecht en gestraft worden volgens het jeugdrecht. Dat betekent voor dadertjes tussen 12 en 15 jaar een maximale jeugddetentie van 12 maanden. Een jaar gevangenschap voor het verwoesten van een leven en dat van de nabestaanden. Dat voelt niet alleen onrechtvaardig, dat is het ook. Recht wordt hier niet gedaan, alleen de toekomst van de verdachten telt. Maar juist met het oog daarop moeten levensdelicten serieuzer genomen worden. Een kinderachtige straf volstaat daarom hier niet.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.