President Irak dreigt met aftreden

ANP Producties | Bron: ANP
Bagdad

De Iraakse president Barham Salih heeft donderdag zijn positie ter discussie gesteld, omdat hij de gouverneur van Basra, Asaad al-Edani, niet wil benoemen tot premier. Edani was voorgedragen door de door Iran gesteunde factie in Irak.

Salih zei dat hij liever opstapt dan dat hij een premier aanstelt die geen goedkeuring krijgt van de demonstranten. In Irak zijn al weken protesten tegen de regering aan de gang, die vaak hard worden neergeslagen door veiligheidstroepen.

"Vanwege mijn wens om het bloedvergieten te stoppen en de vrede te handhaven, weiger ik Edani te nomineren", aldus Salih. "Ik laat het aan het parlement om als volksvertegenwoordigers te doen wat zij goed achten."

Als Salih opstapt, moet het parlement eerst zijn vervanger kiezen. Die moet dan een nieuwe premier aanstellen. De vorige premier Adel Abdul Mahdi trad in november af na de aanhoudende protesten tegen hem en zijn regering. Het zoeken van een opvolger gaat moeizaam, omdat de premier goed moet liggen bij Iran, de Verenigde Staten en het Iraakse volk.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.