60 seconden: Dwars door de muur

© Foto RS

Richard Stekelenburg

,,1… 2… 3... Vrolijk Kerstfeest!!’’ De dominee had afgeteld, en in een volle Grote Kerk klonk kort na aanvang van de Kerstnachtdienst uit volle borst de kerstwens voor elkaar, maar vooral aan de mensen die buiten op het plein op een scherm konden meekijken. Niemand binnen wist of daar buiten ook echt gekeken werd, of dat er alleen maar gewacht werd op de kerstsamenzang die om middernacht zou losbarsten.

Stadsdominee Tom de Haan was vorig jaar eventjes buiten gaan kijken en was een jonge vrouw tegengekomen die hem had geïnspireerd voor de preek van deze nacht. ,,Ik kom hier om kerst te vieren’’, had ze gezegd. ,,Maar wat moet die kerk daar nou weer tussen?’’ De kerkdienst was voor haar een hinderlijke onderbreking geweest van de festiviteiten buiten.

,,Tja, wat doet die kerk daar nou, midden in dat kerstfeest? Dat moet ik dan maar even uitleggen...’’, begon De Haan z’n kerstverhaal. Pretogen fonkelden op de kansel.

Op het feest waar – of je nou in dat verhaal gelooft of niet – we met zijn allen toch vooral even zouden moeten proberen één te zijn, diende er een muur geslecht te worden, vond hij. En die muur, daar achter dat enorme kerkorgel, was best een uitdaging.

Vrolijk kerstfeest, dus. ,,En nu, lieve mensen op de Grote Markt’’, zei de dominee. ,,Zouden jullie dat buiten ook zó hard kunnen doen, dat wij het hier binnen ook horen? Ik tel tot drie…’’

Het gebeurde. De kerstwens van buiten denderde de oude kerkzaal binnen. Dwars door die muur. En ze werd met verrast applaus begroet. Dat slechten van muren, dat kunnen we in het nieuwe jaar misschien wat vaker en op meer plaatsen gaan doen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.