Samen oliebollen bakken met de hele buurt aan Plein 1945 in IJmuiden

Samen oliebollen bakken vergroot de onderlinge verbondenheid.

Samen oliebollen bakken vergroot de onderlinge verbondenheid.© Foto Kees de Boer

Kees de Boer
IJmuiden

De deur van de trappenhal waaraan nummer zestien van Plein 1945 is gelegen, staat open dinsdagmiddag. Op de eerste etage is het een drukte van belang. Daar worden oliebollen, appelbeignets en ananasflappen gebakken voor de buurt .

,,We doen dit nu voor de derde keer”, zegt organisator Steffen Wietses. ,,Het is bedacht om de saamhorigheid onderling te vergroten. Uit dit initiatief is een app-groep ontstaan en doen we door het jaar ook leuke dingen met elkaar.”

Ondertussen bakken de buurmannen Dick, Joop en Kerwin dat het een naam mag hebben. Voor hen vullen ze drie grote blauwe kratten met bollen, beignets en flappen. De ene na de andere buurman en buurvrouw komt een kijkje nemen en natuurlijk ook wat proeven. Op statafels staat ook nog glühwein, warme chocolademelk en ranja voor de kinderen voor het pakken.

Dit is echt voor de buurt door de buurt. In de keuken op nummer dertien zijn buurvrouwen Wil en Isabel druk met het maken van beslag voor alle oudejaars lekkernijen. Wil schilt de appels en Isabel gaat met de klopper door het beslag. Bij de verwarming staat alles te rijzen. ,,Dat is ook het geheim van een lekkere oliebol”, zegt Wil. ,,Je moet het precies lang genoeg laten rijzen.”

,,We zijn gesponsord door de winkels hier in de buurt”, zegt organisator Wietses. ,,De ingrediënten hebben we van Albert Heijn gehad, het ontwerp voor de flyers is gemaakt door reclamestudio Zolf en die zijn uiteindelijk gratis gedrukt door het ReproGilde.”

Bewoonster Vera Matthijsse hapt met smaak in een net gebakken oliebol: ,,Hij smaakt prima”, zegt ze. ,,En dit is gewoon een leuk initiatief. We lopen de deur niet plat bij elkaar, maar je weet dat je altijd kan aankloppen als je wat nodig hebt. Dan staan de mensen hier klaar voor elkaar.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.